Putin "razbio" Obamu

Svetske vesti - Utorak 29.09.2015 - 14:32

Ruski predsednik Vladimir Putin pojavio se za govornicom Ujedinjenih nacija prvi put posle 10 godina i ostavio bolji utisak od Baraka Obame u svom izlaganju.

Putin optužio SAD za haos na Bliskom istoku; Foto: Getty Images Putin optužio SAD za haos na Bliskom istoku; Foto: Getty Images

Dvojica lidera su, pod plaštom sopstvenih interesa i pretenzija, pričali o problemima koji ugrožavaju svetski mir.

U toj debati, čiji je cilj bio dokazivanje ko je jači, bolje se snašao Vladimir Putin.
 
Ruski predsednik je osuo paljbu kritika na račun američke spoljne politike, direktno optuživši SAD za haos koji vlada na Bliskom istoku.

Pored Sirije, osvrnuo se i na ratove u Iraku i Libiji, iz kojih su se izrodile brojne terorističke grupe.

On je rekao da je američki unilaterizam i želja za planetarnom hegemonijom izazvala rasulo u pojednim delovima sveta, te da je sada "vreme za nešto novo".
 
Sa druge strane, Barak Obama je delovao kao da mu je nelagodno što se u tom trenutku nalazi u UN.

Američki predsednik je najveći deo svog izlaganja proveo braneći se od Putinovih optužbi, u čemu nije naročito blistao.
 
U nekoliko navrata je ponavljao jedne te iste rečenice, te je svaki put kada je delovalo da nema odgovor, nevešto ponavljao fraze koje su se završavale sa "Asad mora da ode".
 
Sirijski predsednik svakako snosi svoje parče odgovornosti u krizi koja razara njegovu zemlju, ali daleko da je jedini krivac.

Teškoj situaciju u kojoj se juče našao Obama doprineli su i predsednici Kine i Irana, Si Đinping i Hasan Rohani, koji su otvoreno podržali stavove Vladimira Putina.
 
Tako je američki predsednik došao u poziciju da brani ne samo svoje postupke za vreme skoro osmogodišnjeg mandata, već i čitavu američku spolju politiku u proteklih petnaestak godina.
 
Stoga su skoro svi politički analitičari, pa čak i oni iz SAD, posle jučerašnjeg zasedanja u UN zaključili da je Putin ostavio utisak "siledžije", dok su Obamu deklarisali kao "slabića".
 
To je možda i najbolje opisao direktor "Foreign policy" grupe Dejvid Rotkopf, koji je napisao da je "85 posto Putinovog govora ozbiljna besmislica, ali da je i dalje mnogo bolje od onoga što je rekao Obama".
 
"Obama bi možda pobedio u učionici, dok bi Putin odneo pobedu na terenu", napisao je Rotkopf.
 
Posle Generalne skupštine UN, Putin će se u Moskvu vratiti sa osećajem pobednika, dok će Obamu u Vašingtonu dočekati još veći gnev republikanaca, koji su već dugo nezadovoljni njegovim "mlakim stavom".
 
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: