Tenzije rastu, Putin stigao na Krim

Svetske vesti - Petak 19.08.2016 - 14:46

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je na Krim u trenutku povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije zbog tog poluostrva koje je Rusija aneksirala.

Putin će predsedavati sastankom saveta za bezbednost na Krimu; Foto: Tanjug/AP Putin će predsedavati sastankom saveta za bezbednost na Krimu; Foto: Tanjug/AP

Putin će predsedavati sastankom saveta za bezbednost na Krimu i učestvovati na Forumu mladih, prenosi AFP.

Ovo je Putinova peta poseta Krimu od pripajanja poluostrva Rusiji 2014. godine i nekoliko dana pošto je Moskva optužila Kijev za pokušaj terorističkog napada na Krimu.

Ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. danima se nalazi u centru medijske pažnje zbog iznenadne rastuće tenzije između Ukrajine i Rusije.

Ruska obaveštajna služba (FSB) u sredu je saopštila da je uhapsila ukrajinske "diverzante-teroriste" zadužene za izvođenje napada, posle oružanog okršaja u kojem su stradale dve osobe, prema navodima Rusije, jedan agent FSB-a i jedan ruski vojnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odmah potom optužio ukrajinske vlasti da su "pokrenule teror" u cilju destabilizacije Krima.

Kijev poriče te optužbe, smatrajući da su "izgovor za nove vojne pretnje".

Ukrajinska vojska je nalazi u stanju maksimalne, borbene pripavnosti duž linije demarkacije Krima i istoka Ukrajine, gde je u sukobima s proruskim pobunjenicama od aprila 2014. godine poginulo više od 9.500 ljudi.

Ruska televizija prikazala je snimke zaplenjenih eksplozivnih sredstava i muškarca koji je predstavljen kao uhapšeni ukrajinski agent.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: