Ubijen najtraženiji terorista

Svetske vesti - Ponedeljak 04.05.2015 - 13:21

Filipinac sa američke liste najtraženijih terorista, koji se dovodi u vezu sa indonežanskom terorističkom mrežom Džema Islamija, ubijen je na jugu Filipina.

Foto: Thinkstock/Ilustracij Foto: Thinkstock/Ilustracij

Ovu informaciju su potvrdili i filipinska vojska i pobunjenički muslimanski lideri.

Abdul Basit Usman ubijen je u zabačenom filipinskom planinskom području dok su ga pratili pripadnici Islamističkog oslobodilackog pokreta Moro (MILF), potvrdio potpredsednik tog pokreta Gazali Džafar.

- Možemo da potvrdimo da je Usman mrtav i on je sahranjen u skladu sa muslimanskom tradicijom - rekao je Džafar u izjavi za agenciju AFP, ali je odbio da kaže ko ga je ubio, prenela je agencija AFP.

Filipinski general Gregorio Pio Katapang rekao je da su sukobi među Usmanovim telohraniteljima doveli do pucnjave u nedelju u južnoj provinciji Maguindanao u blizini uporišta MILF - najveće muslimanske pobunjeničke grupe koja je potpisala mirovni sporazum sa Filipinskom vladom prošle godine.

Usman i pet drugih su ubijeni u pucnjavi među članovima njegove grupe, dodaje AP i dodaje da su okolnosti oko njegove smrti još uvek nejasne i da je Katapang rekao da vojska vrši istragu da li je terorista već bio mrtav kada su pobunjenici MILF stigli da provere šta se događa.

Filipinske snage bezbednosti su tragale za Usmanom od kada je pobegao policijskoj raciji u januaru kada je ubijen Malezijac Zulkifli bin Hir koji je bio na listi traženih terorista sa nuđenom nagradom od pet miliona dolara.

Za Usmana, koji je optužen za niz bombaških napada na jugu Filipina, SAD su nudile nagradu od miliona dolara.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: