Uvodi li EU granice?

Svetske vesti - Ponedeljak 12.01.2015 - 14:32

Evropska unija mora da uvede hitan nadzor spoljnih granica Šengenskog prostora radi "temeljitog uvida u kretanje određenih putnika" kako bi se sprečili napadi terorista, zaključak je ministara unutrašnjih poslova Unije u Parizu.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Od 1. februara, kako je najavljeno na skupu ministara, biće temeljito ispitano kako se dosad sprovodio režim bez granica unutar Šengena.

Ministri EU su naglasili da je prevashodno "nužno sagledati i iskoristi postojeća pravila Šengena, koja zahtevaju da sve članice EU moraju potpuno proveriti isprave putnika na spoljnim granicama Unije".

Na pitanje da li bi temeljitije promene pravila Šengena značile da se do daljnjeg odlaže uvođenje šengenskog bezviznog režima za nove kandidate iz zemalja izvan Unije, zvaničnici u Evropskoj komisiji su rekli da o tome jednoglasno odlučuju sve članice EU, a saglasno proceni da li su za to potpuno ispunjeni svi uslovi.

Takođe je ukazano na to da članice zone Šengena mogu u određenim vanrednim situacijama kad bi bila ugrožena unutrašnja ili spoljna bezbednost, ponovo uvesti kontrolu na unutrašnjim granicama.

 

B92, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: