Bizarni svadbeni običaji koji su nekada postojali u Srbiji

Zabava - Četvrtak 18.06.2015 - 05:59

Naši svadbeni običaji obiluju tradicionalnim i konzervativnim motivima, koji su posledica različitih verovanja, normi i vrednosti.

Nekadašnji mladenci Nekadašnji mladenci

Veliki broj običaja je s vremenom nestao, ali se dosta njih transformisalo u seobama naroda i zbog neodoljive čežnje ljudi da menjaju priču onako kako im se dopada. Neki običaji imaju objašnjenja, dok drugi nemaju nikakav temelj, već se jednostavno prihvataju.

Naša istorija beleži brojne neobične običaje koji se danas ne primenjuju. Međutim, ovi običaji su u neka davnija vremena smatrani normalnim, pa čak i poželjnim.

Narodno verovanje koje je na vrhu naše liste jeste "lažna trudnica".

1. "Lažna trudnica"

Tokom trudnoće, trudnica je izložena "zlim demonima i očima", a kako bi pogled skrenuli s nje, ulogu trudnice preuzima muškarac i to traje devet meseci.

On treba da bude "trudan", tj. da ima "stomak", leži, da mu se prinosi hrana i voda, da ga oblače, daruju, a on za to vreme ne sme ništa da radi.

Za to vreme se prava trudnica ponaša kao da se "ništa ne dešava u njenom stomaku". Kada se dođe do tog trenutka kada treba da se desi porođaj, "lažna trudnica" se "porađa" i rađa "bebu". Čudno, zar ne?

2. Svadba za pokojnika

Da li ste znali da je kod nas postojao i običaj pretvaranja pogreba u svadbu?

Ukoliko premine momak ili devojka koji nisu stigli da stupe u brak, onda se dovodila osoba suprotnog pola na sahranu.

Dovedena osoba se, kao i pokojnik, oblači u svadbeno odelo, a zatim se obavlja ceremonija stupanja u brak, koju je pratila i muzika.

3. Svako svakog ženi

Levirat predstavlja bračnu zajednicu koju sklapa žena sa bratom svog preminulog supruga, dok je sororat brak udovca sa svastikom.

Ovaj običaj se uglavnom praktikovao ukoliko žena ili muškarac nisu imali potomke sa preminulim partnerom. Ustanovljeno je da je sororat postojao sve do polovine XX veka u istočnoj Srbiji.

Muž koji ostane udovac mogao je da oženi sestru svoje žene, pod uslovom da ona već nije udata. Kao razlog ovog braka navodi se da o deci koja su ostala bez majke najbolje može da brine majčina sestra.

4. Kolektivni seks

Prastari običaj kolektivnog društvenog seksa obavljan je u određenim prilikama i zbivanjima kao ritual. Kod Srba se praktikovao u patrijarhalnim seoskim skupinama pčinjskog kraja.

U vreme svadbenog veselja, dok se u potpunosti nije oblikovao svadbeni ritual, u svadbenoj ekstazi nije se vodilo računa ko je sa kim seksualno opštio.

5. Sklapanje braka među maloletnicima

Na spisku svih ovih bizarnih srpskih običaja je sklapanje brakova među maloletnicima. Taj običaj je bio zastupljen podjednako i među seoskim i među gradskim stanovništvom. Često se brak sklapao između dečaka i odrasle devojke, ili obrnuto.

B92

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: