Otkrivena antitela koja neutrališu omikron

Zivot i stil - Četvrtak 30.12.2021 - 15:11

Naučnici su identifikovali antitela koja ciljaju nepromenjene delove korona virusa, koji je nastavio da mutira i evoulira.

FOTO: Depositphotos FOTO: Depositphotos
Ovo otkriće predstavlja pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja sa ciljem da se neutrališe omikron i ostali potencijalni novi sojevi.
 
Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitela na korona spajk proteinu, uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudske ćelije, može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitela, koji će biti efikasniji, ne samo protiv omikrona, već protiv bilo kog soja, izjavio je Dejvid Vesler iz škole medicine pri Univerzitetu Vašington.
 
 "Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitela koja ciljaju određena mesta na spajk proteinu možemo pronaći put da prevaziđemo kontinuiranu evoluciju korona virusa", naveo je Vesler, a preneo "Indipendent".
 
Do sada, studije su pokazale da omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što delimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspeo tako brzo da se proširi i zarazi osobe koje su revakcinisane, kao i da reinficira osobe koje su preležale kovid.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: