Kako pranje zuba pre izlaska iz kuće utiče na prenos koronavirusa?

Zivot i stil - Četvrtak 08.10.2020 - 12:19

Mnogo toga smo u proteklom periodu naučili o našem zdravlju, svi smo po malo postali stručnjaci, ali smo, čini se, zanemarili vrlo važan segment - odlazak kod zubara, pre svega zbog straha od infekcije koji nam je nametnula pandemija kovid-19.

Pranje zuba kao preventivna mera protiv koronavirusa Pranje zuba kao preventivna mera protiv koronavirusa
Ugrožen je bio odlazak kod stomatologa i samo oni sa izuzetnom potrebom su posećivali stomatološke ordinacije, kaže dr Mirjana Milutinović, dodajući da je bilo i onih koji su ipak, u periodu kovida, kada su imali manje drugih obaveza, posvetili se zdravlju svojih zuba.
 
''Imali smo u proteklom periodu pacijente, ali tome je prethodila naša priprema da ih sačekamo u ordinaciji. Uglavnom pacijenti nemaju pitanja, mi imamo uslove koji se tiču njihovog dolaska, a to su - da ne dolaze u pratnji osobe, na ulasku se meri temperatura, uzimamo anamnezu da li je pacijent bio prehlađen ili imao simptome koje bismo stavili u kategoriju da li je, možda pozitivan na kovid, kao i pitanje da li je bio u kontaktu sa zaraženom osobom", objasnila je ona.
 
Rizik da se zarazite je nizak jer stomatolozi i inače u svakodnevnom radu, po pravilu, treba da nose zaštitnu opremu - rukavice, hiruške maske i u određenim situacija zaštitne naočare. Mada zaraza nije nemoguća i pored svih mera opreza. Dr Milutinović kaže za Jutro TV Prva da u njihovoj ordinaciji imaju praksu da sada ne zakazuje pacijente jedan za drugim, već postoji razmak od sat vremena, takođe pravi se priprema ordinacije i obavezno se proluftira radni prostor.
 
Sa univerziteta u Bristolu stižu podaci da su profesori stomatologije ljuti, jer njihova profesija nije promovisala pranje zuba kao preventivnu meru protiv koronavirusa, dr Milutinović napominje da kovid nije ispitan do kraja, ali da bi trebalo da se pridržavamo svih mera, da period zatišja je iza nas i da u narednom periodu treba da budemo još oprezniji.
 
''U pasti se nalaze antimikrobna svojstva i higijena nosa, sinusa, usne duplje se podrazumeva, a pasta sigurno dezinfikuje sluznicu usne duplje i tako pomaže u smanjenju infekcija", ukazala je doktorka.
 
Stručnjaci apeluju da pranje zuba barem dva puta dnevno u trajanju od dva minuta u ovim trenucima posebno treba promovisati.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: