115 godina Kola srpskih sestara u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 11.04.2018 - 10:01

U Galeriji Narodnog muzeja predstavljena je monografije Kola srpskih sestara povodom 115 godina rada i delovanja ove organizacije u Vranju.

Sa promocije monografije. Foto: OK Radio Sa promocije monografije. Foto: OK Radio

Monografija “U susret 115. rođendanu Kola srpskih sestara u Vranju” štampana je povodom značajnog jubileja  jedne od najstarijih humanitarnih organizacija na ovim prostorima.

Objavljivanje monografije finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture, a izdavač je Istorijski arhiv “31. januar” Vranje.
 
Autorke publikacije su Ljubica Zdravković Džonov i Suzana Petrović.

Prvi deo publikacije  posvećen je istorijatu Kola srpskih sestara od samog njegovog nastanka 1903. godine do zabrane njegovog rada 1942 godine.
 
Drugi deo publikacije obuhvata rad Kola od njegove obnove 1992. do današnjih dana.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju od njegove obnove  doktorka Gordana Đorđević kaže da su se tada žene vođene idejom humanosti i čovekoljublja okupile u Vranju.

U vreme devedesetih i “balkanske golgote” kada besni građanski rat na Balkanu, a reke izbeglica dolaze iz Slavonije, Banije i Korduna krenule smo sa akcijama obilaska kampova izbeglih, sa dobrotvornim humanitarnim uskršnjim balovima, bilo ih je sedam.

Prikupljena sredstva korišćena su u humanitarne svrhe.

Tu su akcije u vreme NATO bombardovanja, i veoma značajna saradnja sa drugim kolima.

Želim da pomenem reči velikog ruskog Patrijarha Vasilija koji je rekao “samo ono što date drugima ostaje zauvek vaše”
- podseća doktorka  Đorđević.
 
Svojim humanitarnim radom, aukcijama i donatorskim večerima Kolo srpskih sestara u Vranju prikuplja sredstva i pomaže siromašnima, deci i izbeglim licima.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Stojna
11.04.2018. , 16:38
U Vranju postoji jos jedno Kolo Srpskih Sestara koje radi odvojeno od ovog Kola vec preko Crkve o cemu se tu radi _? Zasto nisu objedinjeni i zajedno ne rade na dobro svih gradjana?