58. Sabor trubača: INVAZIJA JUŽNJAKA na Guču

U fokusu - Petak 10.08.2018 - 08:13

Vranje – Na 58. po redu Saboru trubača u Guči, orkestri sa juga Srbije brojčano dominiraju u svim kategorijama i, po običaju, favoriti su za osvajanje najprestižnijih priznanja.

Čast Vranja u finalu brani Stefan Mladenović FOTO: Facebook/Stefan Mladenović Čast Vranja u finalu brani Stefan Mladenović FOTO: Facebook/Stefan Mladenović
Da li će brojčana nadmoćnost učiniti i da najvažnije nagrade Guče ponovo dođu na jug Srbije videćemo kada budu saopštena imena pobednika, ali nema sumnje da su južnjaci među glavnim favoritima u svim kategorijama. 
 
Sabor je u četvrtak, po tradiciji otvoren kod Spomenika trubaču u centru Guče, uz intoniranje himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanje saborske zastave. 
 
U finalnom takmičenju seniorskih trubačkih orkestara za "Zlatnu trubu” ove godine će se boriti čak 20 kapelnika orkestara koji su se izborili za plasman iz devet predtakmičarskih centara. 
 
Od njih 20, tačno polovina je sa krajnjeg juga Srbije.
 
Boje juga braniće Stefan Mladenović iz Vranja, Stojan Krstić iz Lepenice, Bojan Krstić, Mile Novković, Bojan Ristić i Milan Mića Petrović iz Vladičinog Hana, Dragan Mirković iz Surdulice, te Kristijan Trajković, Siniša Stanković i Vladimir Ivanović iz Zagužanja.
 
Jug Srbije ima i adute u konkurenciji mladih trubačkih orkestara, tako da u takmičenju pionira, od sedam sastava, učestvuje tri sa juga: orkestri Mlađana Krstića iz Zagužanja i Aleksandra Ristića i Darka Ivanovića iz Vladičinog Hana.
 
U omladinskoj selekciji situacija je još drastičnija, jer od 14 bendova, čak 10 dolazi sa juga Srbije.
 
U konkurenciji su bili orkestri Darka Stankovića i Nikole Krstića iz Zagužanja, Nenada Stankovića i Mihajla Stošića iz Predejana, Davida Ristića i Miljana Jovanovića iz Vladičinog Hana, Ronalda Asanovića iz Pavlovca, Aleksandra Ilića iz Stubla, Martina Salijevića iz Binovca, te Perice Kamberovića iz Lepenice.
 
Najboljim je proglašen orkestar Martina Salijevića iz Binovca, dok je najbolji trubač među pionirima Mlađan Krstić iz Zagužanja, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.
 
U petak, 10. avgusta, planirani su koncert pobednika 57. Sabora, nastup Dejana Petrovića i njegovog "Big benda", kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora. 
 
Poslednjeg dana Sabora je takmičenje majstora trube za ovogodišnju titulu "Šampion Guče", a nakon toga uslediće i koncerti dosadašnjih "Šampiona Guče".
 
Ova titula je ustanovljena 2016. godine i predstavlja svojevrsno priznanje majstoru nad majstorima trube.
 
Obojica dosadašnjih Šampiona Guče dolaze, odakle nego sa juga Srbije; prvi osvajač je Vranjanac Ekrem Mamutović, a prošle godine ovom prestižnom titulom se okitio Saša Krstić iz Zagužanja.
 
Samo finale ovogodišnjeg Sabora Trubača obeležuiće koncerti njih dvojice, kao i majstora trube Dejana Lazarevića.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: