85. godina Doma zdravlja u Vranju

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.12.2013 - 12:39

Izložbom "85 godina Doma zdravlja u Vranju" koju je organizovao Istorijski arhiv "31. januar", Dom zdravlja će obeležiti godišnjicu postojanja.

Dom zdravlja Vranje Dom zdravlja Vranje


Izložba će u ponedeljak biti svečano otvorena u maloj sali Galerije Narodnog muzeja.

 

Beba Kanački iz Službe za odnose s javnošću vranjskog Zdravstvenog centra kaže da je izložba dugo pripremana, s obzirom da je cela dokumentacija o istoriji Doma zdravlja u Istorijskom arhivu Makedonije.

 

– Svu dokumentaciju smo uz pomoć ličnih kontakta dobili iz Istorijskog arhiva Makedonije i uobličili smo je u izložbu koju će po prvi put  organizovati Zdravstveni centar u Vranju. Ove godine Dom zdravlja obeležava 85 godina postojanja i 30 godina rada u novoj zgradi.

 

Prilikom otvaranja zložbe gostima će se obratiti direktorka Istorijskog arhiva u Vranju Dragana Arsić i direktor Zdravstvenog centra Vladimir Stamenković.

 

Takođe, Dušanka Grković uručiće Domu zdravlja zlatnu medalju koju je posedovala medicinska sestra Vukosva Dimitrijević i to je jedna od 50 medalja u svetu – kaže Kanački.

 

Izložbu će svečano otvoriti predsednik Skupštine Dejan Tričković, a za učenike svih škola biće organizovane grupne posete.

 

Inače, Dom narodnog zdravlja u Vranju osnovan je oktobra 1928. godine, kao prva zdravstvena institucija koja se bavila preventivnom zaštitom i unapređenjem zdravlja stanovništva, a za prvog upravnika postavljen je Aleksandar Konstatinović.

 

Za vreme službovanja u Vranju, Konstatinović je osnovao školsku polikliniku sa kuhinjom za siromašne đake i priručnom kliničkom laboratorijom za hemijske i mikroskopske preglede materijala, antirabični odsek za preventivno lečenje od besnila i đačko kupatilo.

 

Pri školskoj poliklinici postojala je i zubna ambulanta.

 

Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: