Akcija: Dijabetes utiče na porodicu

Lokalne vesti - Četvrtak 15.11.2018 - 10:31

U organizaciji Centra za prevenciju Doma zdravlja u Vranju sa partnerskim organizacijama zajedničkom akcijom obeležen je Svetski dan borbe protiv dijabetesa pod sloganom „Dijabetes i porodica - dijabetes utiče na porodicu”.

Akcija u Vranju. Foto: Centar za prevenciju Akcija u Vranju. Foto: Centar za prevenciju

Građanima su bili dostupni besplatni preventivni pregledi koji su podrazumevali merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstvenoedukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi zdravih stilova života.

Centar za prevenciju i Crveni krst Vranje će tokom novembra u okviru kampanje“Mesec borbe protiv šećerne bolesti“ partnerski organizovati niz akcija.

- Reč je o besplatnim preventivnim pregledima, i to merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstvenoedukativnog materijala u vezi zdravih stilova života, kako u gradu tako i u seoskim sredinama.

Cilj je da se ciljem skrene pažnje na podmuklu bolest koja ubija, a koja se primarnim preventivnim merama, tačnije modifikacijom  i eliminacijom osnovnih faktora rizika, koje treba zameniti zdravim stilovima života, pre svega pravilnom isranom, redovnom kontinuiranom fizičkom aktivnošću, životom bez duvanskog dima i bez zloupotrebe alkohola, može sprečiti ili odložiti i sprečiti nastanak eventualnih komplikacija
- ukazuje doktor Dragan Pešić.

Ovim povodom su vrata Preventivnog centra svim zainteresovanim građanima širom otvorena ne samo u novembru već tokom cele godine.

Nadležni žele da procene postojanje eventualnog rizika za obolevanje od dijabetesa popunjavanjem upitnika nakon antropometrijskih merenja i laboratorijskih analiza.

Sve ove akcije imaju za cilj preduzimanje adekvatnih mera da bi sprečili ili odložili početak bolesti, ili  pak otkrili bolest u što ranijoj fazi kako bi se izbegle eventualne komplikacije koje su karakteristične za ovu bolest.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: