Ako potraje sadašnja brzina vakcinacije, krajem proleća SMIRIVANJE SITUACIJE

Lokalne vesti - Četvrtak 21.01.2021 - 13:25

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da se krajem proleća može očekivati smirivanje epidemiološke situacije u Srbiji ukoliko se vakcinacija nastavi trenutnim tempom još jedan ili dva meseca.

"Ako tendencija bude opadanje broja obolelih, onda možemo govoriti o ublažavanju mera" FOTO: OK Radio
- Ako ovaj trend vakcinacije potraje još mesec-dva, da vakcinišemo sve, krajem proleća možemo imati smirivanje i kontrolisanu situaciju, da uđemo u leto sa sporadičnim slučajevima - kazao je Tiodorović za TV N1.
 
On je istakao da sve vakcine imaju cilj da zaštite zdravlje ljudi i da se razlikuju samo po tehnologiji.
 
- Tehnologija ne utiče na to kako će se razviti imunitet.
 
Važno je da se primi dostupna vakcina, svaka vakcina kojom raspolažemo može da da dobar odgovor, nijedna ne štiti 100 odsto, svaka štiti onoliko koliko je bezbedna, ali to zavisi i od samog organizma - naglasio je on.
 
Dodao je da je kod hroničnih i težih bolesnika dovoljno da štiti da ne dođe do težih oblika i rekao da je potrebno shvatiti da su svi osetljivi na virus i da vakcinacijom jedino možemo do kolektivnog imuniteta.
 
Govoreći o nuspojavama vakcinacije, Tiodorović je kazao da postoje kod svih vakcina i da svaki proizvođač to naglasi.
 
- Svaki lekar je dobio uputstvo šta sve može da se desi i na to se skreće pažnja.
 
Za hronične bolesnike je najvažnije da njihov lekar kaže da li su spremni za vakcinaciju, da li je njihov status pod kontrolom, a svi zdravi mogu da prime bez problema - rekao je on.
 
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je naveo da se još može smatrati nepovoljnom.
 
- Nemamo žarišta kao što smo imali, situacija se smiruje, važno je održati situaciju još neko vreme. Ako tendencija bude opadanje broja obolelih, onda možemo govoriti o ublažavanju mera
 
Sada kada se vrši vakcinacija važno je da imamo kontrolisanu situaciju i tu smo svi saglasni - ocenio je on.
 
Istakao je da se svaki dan epidemiološka situacija prati i da će se na osnovu toga proceniti da li će se mere produžiti ili će biti ublažene.
 
Novi soj korona virusa još nije otkriven u Srbiji, ali ne znači da ga neće biti
 
Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je i da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, „što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj“.
 
- Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus - izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.
 
On je istakao da je vakcinacija stanovništva protiv korona virusa krenula u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije.
 
- Danas je to još veći broj opština. Dobili su nove količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro.
 
Organizuje se i za naše ljude koji dolaze sa područja Kosova i Metohije - izjavio je Tiodorović.
 
Kako je kazao, veoma je bitno da se što veći broj gradjana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet, „da on predje 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest.
 
Vakcine se, kazao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.
 
Rekao je i da „neće biti problema“ ukoliko se neko zarazi izmedju primanja dve doze vakcine.
 
- Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. 
 
Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti - izjavio je Tiodorović.
OK Radio, Beta

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: