Albanci sa juga traže mesto u pregovorima

Lokalne vesti - Nedelja 19.08.2012 - 23:18

Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Musliua podržava nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali smatra neophodnim prisustvo legitimnih predstavnika Albanaca sa juga Srbije u kosovskom pregovaračkom timu.

Musliu Musliu
- Sistemska diskriminacija Albanaca Preševske doline od strane vlasti u Beogradu, selektivna pravda koja nam se otuda nudi i višegodišnja politička i ekonomska nestabilnost u Bujanovcu, Preševu i Medvedji, moraju biti tema tog dijaloga - stoji u Političkoj izjavi PDP, koju je potpisao predsednik Musliu.
 
Za dijalog Srbije i Kosova, ma gde on bio, PDP obema stranama nudi pitanja „koja se moraju naći za pregovaračkim stolom“, jer je njihovo rešenje preduslov za miran život Srba i Albanaca na jugu Srbije.
 
- Integracija Albanaca u institucije sistema, puna integracija bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca (OVPMB) u političke i ekonomske tokove, demilitarizacija Preševske doline, povratak interno raseljenih lica sa Kosova i jačanje institucija lokalne samouprave, osnovna su pitanja koja traže odgovore pregovaračkih timova - stoji u Političkoj izjavi PDP.
 
U ovom dokumentu se takodje kaže da pregovarači Beograda i Prištine moraju zauzeti osnovne stavove o stepenu ekonomske razvijenosti regiona, otvaranju novih radnih mesta i reformi obrazovanja na temeljima medjunarodnih standarda.
 
PDP u Političkoj izjavi kaže da je opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja, prirodno mesto u sastavu Kosova, gde su bile sve do 1945. godine, kada su ih srpski komunisti „zamenili“ za opštine Leposavić i Zubin Potok.
 
- Brojna nerešena pitanja Albanaca Preševske doline, koja imaju podršku mnogih medjunarodnih organizacija, a pre svih NATO, OEBS i Saveta Evrope, zahtevaju rešenja isključivo uz prisustvo medjunarodne zajednice, čime će se okončati dugogodišnja politička i ekonomska nestabilnost celog regiona - konstatuje Pokret za demokratski progres u Političkoj izjavi koju je potpisao predsednik Jonuz Musliu.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: