Baka sa Internog nije jedina: Mnogo je starih, bolesnih i ODBAČENIH

Lokalne vesti - Petak 09.11.2018 - 13:12

Slučaj starice koju sa Internog odeljenja Bolnice u Vranju nema ko da preuzme otvorio je pitanje našeg odnosa prema starim i nemoćnim ljudima.

Odbacivanje porodice nije redak slučaj FOTO: D. Ristić/OK Radio Odbacivanje porodice nije redak slučaj FOTO: D. Ristić/OK Radio
Slepu i nepokretnu staricu (87) nedeljama niko od šestoro njene dece ne želi da prihvati nakon bolničkog lečenja, što je izazvalo veliku pažnju javnosti, kritika i komentara.
 
Kako je OK Radio već pisao, ova žena će biti zakonski zbrinuta početkom naredne sedmice, ali na videlo izlaze i primeri koji pokazuju da ovaj slučaj nikako nije usamljen
 
Kako za OK Radio navodi bivši gradski većnik za socijalna pitanja Branimir Stojančić, ovakvi slučajevi su u prošlosti bili, na žalost, brojni i čak, gotovo uobičajeni.
 
Dešavalo se da imućna deca jednostavno ne žele da prihvate svoje ostarele i nemoćne roditelje.
 
- Dobro se sećam slučaja jedne dobrostojeće porodice koja nije htela da se brine o majci, a radi se o dvojici sinova i sestri koji žive u Beogradu i Londonu.
 
Tada je pokrenut postupak za starateljstvom i smeštajem u starački dom, ali i za preuzimanje ogromne imovine, od dve kuće u Vranju
 
Odmah su doleteli da prodaju – priseća se Stojančić.
 
Tom prilikom pokrenuta je procedura, definisana odlukom Grada Vranja, da Centar za socijalni rad preuzme obavezu starateljstva a da kompletna imovina štićenika prelazi u vlasništvo lokalne samouprave.
 
O licima koje porodica odbaci staraju se gradske institucije socijalne zaštite i sistem je dobro uhodan, ali je potrebna dobra i pravovremena koordinacija svih nadležnih, navodi Stojančić.
 
- Zdravstveni centar treba da uputi Centru za socijalni rad dopis o određenom slučaju i to mesec dana pre otpusta kako bi nemoćno lice bilo smešteno u Dnevni boravak u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.
 
Ukoliko se radi o socijalnom slučaju, lokalna samouprava pokriva smeštaj, ako ne, troškovi se pokrivaju iz penzije ili se utuži porodica i počinje procedura za smeštaj u neki od Domova za stara lica, a pritom je štićenik sve vreme u smeštaju pod nadzorom lekara – dodaje Stojančić.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Stole
09.11.2018. , 18:54
Eto ideje, da neko otvori privatni starački dom. Sa dobrom medicinskom uslugom i da se sve to dobro osmisli i realizuje...