Bez katalizatora nema tablica: Kako proći TEHNIČKI PREGLED od 5. jula?

Lokalne vesti - Sreda 27.01.2021 - 11:30

Vlasnici automobila koji su neovlašćeno prepravili svoje vozilo skidanjem lambda sonde, katalizatora i DPF filtera, ili oni koji su takav "polovnjak" kupili, imaće problema na tehničkom pregledu i teško će ga proći od 5. jula ove godine, smatraju stručnjaci.

"Najveći problem će imati oni koji su skinuli lambda sondu" FOTO: Getty Images
Tada počinje puna primena propisa koji se odnose na merenje emisije izduvnih gasova i sva vozila će morati da ispune i te zahteve da bi mogla da se registruju.
 
Najveći problem će imati oni koji su skinuli lambda sondu, navode sagovornici "Novosti".
 
Automobili koji su napravljeni bez katalizatora, ne treba da ga imaju i oni će moći da se registruju dok god se održavaju u ispravnom stanju
 
Kada su u pitanju vozila kod kojih su predviđeni uređaji za prečišćavanje izduvnih gasova, vlasnici, koji to još nisu učinili, trebalo bi pre 5. jula da provere da li njihov auto ima katalizator, ili DPF filter i da li su ispravni
 
Ti delovi su često skidani jer prave problem u vožnji, ako se zapuše ili su dotrajali i oštećeni.
 
U nekim slučajevima vlasnici to rade i zato što ove uređaje mogu da prodaju za stotinak evra
 
Problem za one koji budu hteli da vrate ove delove, biće procena koliko im se sada isplati da ih ugrađuju.
 
- Kada katalizatoru istekne rok upotrebe dolazi do problema, "gušenja" auta, a stariji automobili kao što je "evro 3" mogu da funkcionišu i bez tog dela.
 
DPF filteri mogu potpuno da se uklone ili da se kod novih modela izbaci keramika, a onda se softverski izmene mape u kompjuteru i onemogući se pojavljivanje greške - kaže za "Novosti" Jovan Cvetković, direktor poznatog beogradskog auto-centra. 
 
Sa sajta "Polovni automobili" upozoravaju da problem za kupce dizelaša može da bude upravo ta situacija kada je filter onesposobljen vađenjem saća, a kućište je ostalo netaknuto, tako da prostim pregledom ne može da se otkrije da li je DPF uklonjen
 
U takvim slučajevima je provera moguća samo preko dijagnostike.
 
Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) ističe da vozilo treba da ispunjava dva ključna zahteva da bi prošlo proveru ispravnosti.
 
- Tehnički pregled je utvrđivanje minimalnih voznih i ekoloških karakteristika neophodnih za učestvovanje vozila u saobraćaju. 
 
Da bi bilo koje vozilo prošlo tu proveru treba da ispunjava dva ključna zahteva: da bude održavano i da mu nisu neovlašćeno promenjene tehničke karakteristike, poput uklanjanja lambda sonde, katalizatora, DPF filtera... 
 
Vozila koja su napravljena bez katalizatora ne treba da ga imaju, moći će da se registruju ako se održavaju u ispravnom stanju - objašnjava Marinković.
 
Najveći problem će, kako ističe, imati benzinci koji su skinuli lambda sondu. To je senzor koji meri sadržaj preostalog kiseonika u izduvnim gasovima. 
 
Njih katalizator čini manje štetnim, zahvaljujući lambda sondi. Oni koji je nemaju, mogu da je ponovo ugrade
 
Cena lambda sonde, u zavisnosti od tipa i modela vozila, kreće od 2.400 do 24.500 dinara.
 
- Najisplativije rešenje za vlasnike vozila koji žele da vrate katalizator je da se opredele za tzv. univerzalni koji košta oko 100 evra - savetuje Jovan Cvetković, direktor poznatog auto-centra. 
 
Polovni DPF filteri se kreću od 300 do 1.000, a novi od 1.000 do 6.000 evra.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: