Bez STRUČNOG SKUPA u Vranju o posledicama BOMBARDOVANJA URANIJUMOM

Lokalne vesti - Petak 21.06.2019 - 13:54

Iako je ranije najavljivan, međunarodni simpozijum “Posledice osiromašenog uranijuma u agresiji na SRJ 1999. godine” u Vranju nije održan, već samo u Nišu.

Tresla se gora, rodio se miš. Foto: OK Radio Tresla se gora, rodio se miš. Foto: OK Radio

Organizatori ovog naučnog skupa u Nišu bili su Advokatska kancelarija Aleksić, Asocijacija za bezbednost kritične infrastrukture i Pravoslavna akademija nauka, umetnosti, veština i inovacija Srbije.

Simpozijum je trajao od 17. do 19. juna u Nišu.

Iz Gradske uprave u Vranju, nezvanično saznajemo, da ovde nije stigao ni jedan dopis u vezi organizovanja ovog skupa.

Ni jednog od zvaničnika lokalne samouprave niko nije kontaktirao povodom ovog skupa - kaže izvor OK Radija iz Gradske uprave.

Iz Udruženja “Uranijumske žrtve” u Vranju, takođe, niko nije želeo da javno otkriva zbog čega do skupa u nije došlo, iako su baš oni ponosno najavljivali dolazak  naučnika iz mnogih oblasti, ne samo iz Srbije, već i iz evropskih zemalja.

Takođe, ni organizatori nisu zvanično objavili zbog čega skup nije održan i u Vranju.

Kako god, Vranje kao grad od čijih su poslednjih kuća na svega 200 do 300 metara padale bombe sa osiromašenim uranijumom, ostao uskraćen za jedan događaj sa zvanicama na veoma visokom nivou, sva je prilika zbog loše organizacije.

Ostaje nada da će makar naredne godine biti domaćin jednog takvog okupljanja.

Simpozijum u Nišu je inače bio posvećen novim saznanjima i rezultatima novih istraživanja o posledicama bombardovanja, uz učešće pravnika, lekara, ekonomista, stručnjaka za zaštitu životne sredine i humanističkih nauka.

Ove godine na Simpozijumu su se okupili vodeći stručnjaci iz celog sveta čiji je cilj bio da se kroz multidisciplinarni pristup problemu dođe do što celovitijeg odgovora na pitanje kakve je posledice po živote i zdravlje ljudi i po životnu sredinu ostavilo dejstvo oružja sa osiromašenim uranijumom dvadeset godina nakon NATO bombardovanja SRJ.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Svetlimo u mraku
21.06.2019. , 14:03
Verovatno ih strah da i oni ne zakace neki rak...