Bezbedna ishrana u vrtićima

Lokalne vesti - Sreda 06.06.2012 - 08:19

U vranjskim vrtićima nije zabeležen slučaj trovanja hranom među mališanima godinama unazad, tvrde nadležni.

Snežana Bogdanović, nutrcionista predškolske ustanove „Naše dete“ kaže da ne pamti da je bilo problema sa ispravnošću namirnica i težim posledicama po zdravlje dece. 
 
Prema njenim rečima gotovi obroci kontrolišu se jednom mesečno u Zavodu za javno zdravlje gde osoblje koje radi u kuhinji obavlja i sanitarne preglede. 
 
- Posebna hrana  priprema se za decu koja boluju od dijabetesa, a ona podleže i kontroli roditelja – kaže Bogdanovićeva. 
 
Ona napominje da se zaposleni kod kojih  nalaz nakon sanitarnog pregleda nije ispravan udaljuju s posla do izlečenja i ponovne provere njihovog zdrvstvenog stanja. 
 
Sa druge strane iz Zavoda za javno zdravlje napominju da higijena  i mikrobiološka ispravnost namirnica koje konzumiraju predškolci podleže novom pravilniku. 
 
Prema rečima doktora Gorana Tasića iz ove zdravstvene institucije gotova jela kontrolišu se jednom mesečno, ali u nadležnosti Zavoda nije i kontrola voća i povrća. 
 
Prema rečima našeg sagovornika Predškolska ustanova „Naše dete“ u obavezi je da od dobavljača pribavi atest o poreklu namirnica, a samo po zahtevu ustanove i one mogu biti kontrolisane od strane Zavoda. 
 
On objašnjava da ukoliko postoji neispravni uzorak kod analize hrane o svemu se obaveštavaju nadležni, a uzorak namirnica koje su lako kvarljive mora biti sačuvan 48 sati. 
 

– Rezultati su za sada zadovoljavajući jer nije bilo sumnjivih i neispravnih namirnica – kaže Tasić. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: