Bista STANE KARAMINGE još uvek čeka: Postavljanje do kraja godine

Lokalne vesti - Nedelja 17.03.2019 - 12:41

Grad Vranje će do kraja godine izdvojiti sredstva iz budžeta za plaćanje biste čuvenoj pesmopojci Stani Avramović Karamingi, koja čeka na postavljanje pune četiri godine, najavljuje gradska većnica za kulturu, Zorica Jović.

Bista izrađena pre četiri godine FOTO: YouTube/Istorijski arhiv Vranje Bista izrađena pre četiri godine FOTO: YouTube/Istorijski arhiv Vranje
Ove godine se navršilo 50 godina od smrti baba Stane, autorke legendarne pesme „Dimitrijo, sine Mitre“ i čuvarke muzičkog blaga Vranja
 
Grad Vranje je, njoj u čast, organizovao festival vranjske gradske pesme „Oću da vi pojem vranjansko“, ali to neće biti sve, jer se do kraja godine, konačno, očekuje i postavljanje biste čuvenoj Stani Karamingi, najavljuju nadležni.
 
- Nismo odustali, baba Stanina bista bi trebalo tokom ove godine da bude postavljena u gradu. 
 
Troškove u iznosu od 300.000 dinara će preuzeti Grad Vranje – najavljuje gradska većnica za kulturu, Zorica Jović.
 
Inicijativu za postavljanje spomenika je još pre četiri godine pokrenulo Kulturno-umetničko društvo „Sevdah“ čiji je član u svoje vreme bila i Stana Avramović, ali je prikupljanje novca išlo teško i svelo se na dobrovoljne priloge
 
Bistu je još to vreme izradio vajar Stanimir Pavlović, ali kako novac nije prikupljen, projekat je ostao na ledu
 
Prema rečima gradske većnice, preostaje i da se reši pitanje lokacije, gde će poslednju reč morati da da komisija za spomenike Ministarstva kulture.
 
Stana Avramović Karaminga je najpoznatija vranjska pesmopojka koja je godinama čuvala, negovala i prenosila izvorne vranjske pesme koje su se našle u Nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
 
Mnogim najpoznatijim pevačima vranjskih pesama je bila učitelj i uzor.
 
Njena najpoznatija autorska pesma je „Dimitrijo, sine Mitre“, zasnovana na stvarnim likovima i njihovim tragičnim sudbinama.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: