SEVDAH želi spomenik STANI KARAMINGI

Lokalne vesti - Sreda 16.12.2015 - 13:17

U okviru obeležavanja 50 godina postojanja i rada, KUD „Sevdah“ iz Vranja pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za izgradnju spomen biste Stani Avramović Karamingi, čuvenoj pesmopojki i autorki pesme „Dimitrijo, sine Mitre“.

Slavna pesmopojka Stana Karaminga FOTO youtube.com Slavna pesmopojka Stana Karaminga FOTO youtube.com

Stana Avramović Karaminga sačuvala je od zaborava veliki broj vranjskih pesama, koje danas predstavljaju nematerijalno kulturno blago i sa uvažavanjem se pevaju.

Ujedno je bila i jedan od osnivača „Sevdaha“.

Kako kažu u „Sevdahu“, njena bista bi ujedno bila i simbol vranjskog pevanja, a na taj način bilo bi i odato poštovanje i svim ostalim vranjskim pojcima, koji su pronosili, a i danas pronose slavu vranjske pesme.

Autor biste je poznati vajar iz ovih krajeva Stanimir Pavlović, a postament će uraditi Slavoljub Pavlović.

Za izgradnju biste potrebno je 300.000 dinara. Sevdah je deo sredstava već obezbedio prilozima i ličnim učešćem, ali je potrebno sakupiti još para.

Svi zainteresovani, priloge mogu uplatiti u prostorijama “Sevdaha”, u Omladinskom kulturnom centru, ili na žiro račun u banci Intesa 160-213710-19.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: