Borba protiv KORUPCIJE na lokalu: Vlast i građani moraju ZAJEDNO

Lokalne vesti - Utorak 15.01.2019 - 13:03

Grad Vranje, u saradnji sa USAID-om i organizacijom Transparentnost Srbija, radi na reviziji Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, nakon čega bi trebalo da usledi i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), nezavisnog tela za praćenje sprovođenja plana.

Transparentnost Srbija, lokalna vlast i USAID na istom zadatku FOTO: D. Ristić/OK Radio Transparentnost Srbija, lokalna vlast i USAID na istom zadatku FOTO: D. Ristić/OK Radio
Lokalna samouprava je proces započela objavljivanjem poziva udruženjima građana, da predlože svoje predstavnike za kandidate, odnosno pojedincima da se kandiduju, za članstvo u radnoj grupi za reviziju i finalizaciju Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Vranja.
 
Nakon formiranja grupe, koja će biti sastavljena od predstavnika građana i lokalne samouprave, otpočeće proces revizije Lokalnog akcionog plana, a zatim i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), najavljuje zamenik gradonačelnika Vranja, Nenad Antić.
 
- Iako smo u prethodnom periodu došli gotovo do samog formiranja LAF-a, zbog odustajanja jednog od kandidata došli smo do vakuuma, tako da se nadam da ćemo do sredine godine doći do formiranja ovog tela, a sve u cilju olje, odgovornije i transparentnije vlasti – rekao je Antić.
 
Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast, istakla je da ova organizacija, kroz saradnju sa Agencijom za borbu protiv korupcije, Državnom revizorskom institucijom i novoosnovanim odeljenjima za borbu protiv korupcije u okviru sudova i tužilaštava, pomaže borbu protiv korupcije, sa krajnjim ciljem da svi slučajevi dobiju sudski epilog.
 
- Mi pružamo tehničku pomoć lokalnim vlastima kako bismo poboljšali primenu lokalnih planova za borbu protiv korupcije, uspostavili sisteme zaštite uzbunjivača, povećali transparentnost funkcija vlasti i poboljšali angažovanje građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.
 
Smanjenje korupcije je od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i pridruživanje EU, a lokalne samouprave imaju u tom procesu najvažniju ulogu – rekla je Bridžers, pozivajući se na podatke istraživanja koji pokazuju da građani korupciju smatraju trećim ključnim problemom u Srbiji, nakon malih zarada i nezaposlenosti.
 
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija navodi da revizija Lokalnog antikorupcijskog plana radi kako bi na adekvatan način bile obuhvaćene sve mere iz modela plana koji je predložila Agencija za borbu protiv korupcije.
 
- To, naravno, ne znači da se odbaci ono što je Vranje unelo u sadašnju verziju plana, a što je van tog modela.
 
Naprotiv, radna grupa bi trebalo da zadrži sve što može da bude neka dodata vrednost i da se ode , što je i suština – rekao je Nenadić, istakavši da svaka lokalna sredina ima svoje specifične probleme.
 
Vranje je bilo među prvim lokalnim samoupravama koje su počele sa sprovođenjem antikorupcijske politike, a postojeća verzija antikorupcijskog plana doneta je 2015. godine.
 
Istaknuta je i veoma važna uloga građana u sprovođenju ovog plana, kao krajnjeg korisnika usluga lokalne samouprave, te je upućen apel svim zainteresovanima da uzmu učešće u radnoj grupi i formiranju LAF-a.
 
Prema planu, radna grupa za reviziju bi trebalo da bude formirana do kraja januara, nakon čega bi trebalo da se tokom februara i marta pristupi poslu.
 
Pored Vranja, u programu USAID-a i Transparentnosti Srbije, nalaze se i Vrnjačka Banja, Sjenica, Šabac i Raška, a sličan program već se sprovodi u Novom Pazaru.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: