BORBA ZA RTV: Gde je 30.000 evra?

Lokalne vesti - Petak 27.01.2017 - 13:39

RTV Vranje, iako već više od 20 meseci potpuno privatna firma, i dalje besplatno funkcioniše u prostorijama Doma kulture, koje pripadaju Gradu, a čija je veličina procenjena na oko 300 kvadrata.

RTV Vranje i dalje RTV Vranje i dalje

Iako niko ne zna zašto jedna privatna firma i dalje suvereno bitiše na državnim jaslama, grad Vranje je povodom ovog “slučaja” ipak rešio da nešto preduzme, mada je i to “nešto” za sada obavijeno maglom.

Prema najoptimističnijiim procenama, RTV Vranje za stanovanje u prostorijama grada od privatizacije do danas duguje vlasniku imovine koju drži, gradu Vranju, oko 30.000 evra, mada ostaje nejasno po kom osnovu je ova medijska kuća zauzela gradsku imovinu i još je drži bez plaćanja, ali i bez ikakvog pravnog osnova.  

Takođe, ostaje nejasno i zašto je baš RTV izabrana da se časti ogromnom svotom para građana, kako je RTV izabrana da joj se praktično poklone prostorije, zašto za njih nije raspisan tender i slično.

Da Vranje ne sedi skrštenih ruku potvrđuje i Ivan Stanković, gradski većnik za finansije, koji kaže kaže da se radi na iznalaženju načina da se putem kompenzacije „prebije“ dugovanje koje ima RTV.

- Koliko sam informisan, načelnik GU i nadležni sekretarijati su uključeni u rešavanje tog problema, u smislu potpisivanja ugovora i određivanja cene, oko prebijanja dugovanja.

RTV - u nismo  isplatili sve ono što je dobila na konkursu za finansiranje medijskih sadržaja, s namerom da se izvrši razmena naloga za kompenzaciju troškova zakupa, pa smo zbog toga zadržali jedan deo tog novca
- kaže Stanković.

E sad, toliko što se para tiče - utvrđuje se, kao da je to neki posao koji mora da traje duže od 20 meseci.  

No, da sve veze u lokalnoj samupravi “nisu na vezi” potvrđuje i većnica Danijela Milosavljević, sa čela Komisije za davanje u zakup prostora u vlasništvu grada, koja navodi da “za sada nije razmatrana opcija kompenzacije duga za zakup”.

Ne objašnjavajući šta je opcija ako nije kompenzacija, Milosavljevićeva priča direktno suprotno od većnika Stankovića, što može da znači da je neko neobavešten, ali i da povodom RTV-a u vlasti ima više struja.

Bilo kako bilo, Milosavljevićeva otkriva da je RTV Vranje podnela zahtev za zakup prostorija, ali o tome će odlučivati Gradsko Veće.

Lepo, RTV traži da plati, a Grad čeka preko 20 meseci i ništa ne preduzma, ili…?

- Komisija je zasedala i po odluci o davanju u zakup tih prostorija, koje je Skupština ranije usvojila,  postoje tri mogućnosti - neposredna pogodba, nadmetanje i pisana ponuda.

Stav komisije je da je RTV već dugo u tim prostorijama, i predlaže se GV da se ide na neposrednu pogodbu, po ceni od 600 dinara po kvadratu, koju su odredili veštaci
- navodi Milosavljevićeva.

Koliko RTV duguje po osnovu zakupa još uvek se utvrđuje, a ono što je poznato da je reč o prostoru od oko 300 kvadrata.

Mesečno, dakle, RTV Vranje duguje gradu, po ovim, mora se reći više nego optimističnim procenama, oko 180.000 dinara, ili oko 1.500 evra.

Kad se ova cifra pomnoži sa brojem meseci u kojima RTV nelegalno zauzima gradske prostorije, dolazi se do vrtoglave cifre od oko 3.5 miliona dinara.

Ova suma svakako je dovoljno da se i Tužilaštvo zainteresuje da li je neko, na koji način i zbog čega, zloupotrebio položaj omogućivši jednoj stoprocentno privatnoj firmi da na grbači građana koristi privilegije koje joj ne pripadaju ni po ljudskim, ni po božijim zakonima.

Na sve to novi većinski vlasnik televizije, Zoran Veličković, koji je ovaj medij, priča se, kupio od svojih nekadašnjih zaposlenih po najmanje šest puta manjoj ceni od one koja je određena privatizacionim elaboratom, mudro ćuti.

- To nije pitanje za mene, ne znam za koga je, vi ste novinar. Hvala lepo, prijatno - izričit je bio Veličković.

Dakle, koliko para duguje firma koja je njegova lična nije pitanje za vlasnika RTV-a, nego za nekog drugog.

Ovoj logici se nema šta zameriti, kad je moguće da postoji, i da se još priznaje kao uspešna.

Za sada, dakle, stvari ostaju po starom - zakoni se krše, građani se pljačkaju, javnost se anestezira, samo i dalje ostaje nejasno zašto.

Zašto nema tendera za prostorije grada u Domu kulture (ako grad već hoće da ih rentira), ko je i zbog čega rešio da je RTV Vranje nešto posebno pa mu omogućava ovakvo ponašanje, i, što je najvažnije, zašto nadležne institucije ne reaguju?

Ono glavno pitanje, dokle će ova prljava rabota i dalje moći da se nesmetano odvija, ostaje negde u mraku.

Dokle gazde hoće, očigledno.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: