BORBA ZA VODU: Memorandum za JUŽNU MORAVU

Lokalne vesti - Subota 04.03.2017 - 10:08

U sali Načelstva u Vranju je u petak potpisan Memorandum za zaštitu Južne Morave.

Sa ppotpisivanja memoranduma FOTO vranje.org.rs Sa ppotpisivanja memoranduma FOTO vranje.org.rs

Memorandum je rezultat regate koju je tokom prošle godine na ovoj reci organizovao odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja.

Ekipa sastavljena od izviđača i entuzijasta je prošlog leta rafting čamcima plovila tokom Južne Morave u dužini od 232 kilometra, tokom koje je snimljena situacija i obeležene kritične tačke opasne po izlivanje reke.

Izveštaj koji je sačinila ova ekipa dostavljen je Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije MUP-a, Ministarstvu poljoprivrede i „Srbija vodama“ na analizu i dalje postupanje.

Cilj ovog dokumenta je opstanak eko sistema reke uz koordinaciju i međusobnu saradnju svih relevantnih subjekata.

- Lokalna samouprava će pružiti punu podršku ovoj ideji, kako bi se očuvala protočnost vodotoka, zaustavilo bacanje otpada, podigao nivo kvaliteta vode i razvili turistički potencijali - rekao je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

- Veoma značajne podatke o stvarnom stanju na toku Južne Morave, dobili smo tokom prošlogodišnje regate, koja je bila organizovana na realaciji od Bujanovca do Varvarina, u dužini od 232 kilometara.

Suočavajući se sa velikim preprekama, uočeni su nedostaci i problemi koji se moraju rešiti u narednom periodu, u cilju očuvanja vodotoka reke
- istakao je Jovan Kocevski, starešina odreda Izvidjača “Zavičaj 1093”.

U ime grada, Memorandum je potpisala Marina Đorđević, gradska većnica za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Skupu su prisustvovali predstavnici 13 ekoloških udruženja iz Saveza zelene liste Srbije, planinari, ribolovci, predstavnici javnih preduzeća, Učiteljskog fakulteta i predstavnik opštine Bujanovac.
 
Izveštaj je sačinjen za svaku od 15 lokalnih samouprava kroz čije teritorije protiče Južna Morava i ponuđeno im je potpisivanje Memoranduma.

- Za sada su reakcije na poduhvat pozitivne. Pohvale stižu sa svih strana ali nas to neće zadovoljiti i zaustaviti u osnovnoj nameri da spasemo Južnu Moravu.

Prilikom predaje izveštaja „Srbija vodama“ dobili smo uveravanje da će sredstva EU koja imaju na raspolaganju, ove godine biti usmerena na sanaciju 30 čvorova u gornjem toku Južne Morave koje smo evidentirali i istakli u izveštaju, te su nas zamolili da i ove godine organizujemo novu regatu, kraću ali brojniju, kako bi smo promovisali do sada urađeno
– navode u odredu izviđača “ Zavičaj 1093”.

Najavljeno je i da će Memorandum za zaštitu Južne Morave biti potpisan 6. marta u Leskovcu i 7. marta u Nišu.

Ideja za regatu “Tužna Morava” nastala je nakon istoimenog dokumentarnog filma Vranjanca Srboljuba Pešića, koji je uzburkao duhove i prikazao apokaliptične razmere zagađenja najveće reke na jugu Srbije.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: