Borini pozorišni dani: Predstavljena monografija o divi našeg glumišta Mileni Dravić

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.10.2021 - 13:45

U pratećem programu 41. Borinih pozorišnih dana, u Vranju je organizovana promocija monografije o našoj glumačkoj divi, Mileni Dravić.

Anita Panić, autorka monografije FOTO: D. Ristić/OK Radio Anita Panić, autorka monografije FOTO: D. Ristić/OK Radio
Anita Panić, autorka monografije “Milena Dravić ili ključ snova” je na početku podsetila da Milena Dravić dobitnica nagrade na Borinim pozorišnim danima 1998. godine, za ulogu u predstavi “Ćelava Pevačica”.
 
Iako je bila prevashodno filmska glumica, Milena Dravić je u karijeri odigrala i nekoliko vrhunskih pozorišnih uloga, za koje je bila nagrađivana.
 
Njena skromnost je bila u potpunoj suprotnosti sa njenom glumačkom veličinom i popularnošću, što ilustruje podatak da je bila začuđena činjenicom da neko piše knjigu o njoj, jer do tada to nije bilo učinjeno, rekla je Anita Panić.
 
- Iako je već bila bolesna, potpuno posvećeno i profesionalno sarađivala na radu u knjizi, ustupivši, između ostalog, brojne izvrsne fotografije, od kojih neke nisu nigde objavljivane.
 
Sarađivale smo tokom godinu i po dana, tokom kojih sam otkrila jednu toplu, nežnu i brižnu ženu – rekla je autorka.
 
Za monografiju su govorili poznati filmski stvaraoci poput Veljka Bulajića, Olega Vidova, Mire Furlan, Želimira Žilnika, Radeta Šerbedžije, Nikole Đurička, Gorana Paskaljevića...
 
Panićeva je otkrila i manje poznat podatak da je, svojevremeno, čuveni pisac Ežen Jonesku, izjavio da je Milena Dravić najbolja Lulu iz njegove istoimene drame, koja je izvođena na brojnim evropskim pozorišnim scenama.
 
Na promociji su emitovani i inserti iz Mileninih Filmova, kao i ekskluzivne fotografije, korišćene u knjizi.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: