BPD: Na Drini ćuprija, most koji spaja BALKANSKU SPIRALU ZLA (FOTO)

Lokalne vesti - Nedelja 27.10.2019 - 14:13

Ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada odigrao je na 39. „Borinim pozorišnima danima“ predstavu „Na Drini ćuprija“, u režiji Kokana Mladenovića, po motivima čuvenog romana nobelovca Ive Andrića.

Dvoipočasovni spektakl obuhvata četiri veka naše istorije FOTO: G. Mitić/OK Radio Dvoipočasovni spektakl obuhvata četiri veka naše istorije FOTO: G. Mitić/OK Radio
Četvrte večeri „Borinih pozorišnih dana“, vranjskoj publici predstavljen je pozorišni spektakl, „Na Drini ćuprija“, jedna od najuspešnijih i najnagrađivanijih komada poslednje tri pozorišne sezone.
 
Želja ovogodišnjih selektora festivala da u renoviranoj zgradi Pozorišta „Bora Stanković“ publici predstavi sam vrh teatarske umetnosti Srbije poslednjih godina u potpunosti je opravdala i četvrta po redu predstava na ovoj smotri koja se vraća u sam vrh kulturne mape naše zemlje.
 
Idejno i produkciono, „Na Drini ćuprija“ predstavlja pravi pozorišni spektakl, kakav se retko viđa i na većim scenama od vranjske.
 
Andrićev roman, koji ne sadrži veliki broj dijaloga, nije lako prebaciti u pozorišni jezik, ali je reditelj Kokan Mladenović, zajedno sa novosadskim ansamblom uspeo u nameri da ovu sagu transformiše u izuzetno uspeo teatarski projekat.
 
Dvoipočasovnu priču o sudbini i nesreći naroda na ovim prostorima, predstavljenu kroz priču o višegradskoj ćupriji u rasponu od četiri veka, vranjska publika je gledala bez daha, pozdravljajući je ovacijama na kraju.
 
Sasvim zasluženo, komad je ocenjen najvišom do sada prosečnom ocenom, 8,44.
 
Reditelj Kokan Mladenović, imao je ideju postavke Andrićevog romana na scenu pet-šest godina pre premijere, počevši praktično ni od čega.
 
Tekst predstave nastao je tokom rada, u kojem su aktivno sa autorskim timom, učestvovali i članovi ansambla Srpskog narodnog pozorišta.
 
- Srećom, ja sam imao ekipu sjajnih ljudi ornih da poginu za pozorište, što je jedan od najlepših i najuzbudljivijih procesa koji sam imao u životu.
 
Mi smo svi autori ovog komada podjednako, zajedno smo istraživali čvorišta romana sa polaznom idejom da je za mene, kao idejnog tvorca, to priča o cikličnom zlu.
 
Mi smo uočili još dva ciklusa zla nakon objavljivanja romana, onaj iz 1942. godine kada je 6.000 Srba ubijeno na tom istom mesti od strane Francetićevih ustaša i 1992. godine gde su braća Lukić sa svojim paravojnim formacijama napravili monstruozni zločin nad Muslimanima iz Višegrada, ubivši većinu na tom mostu i spalivši ostale u kući na Bikavcu.
 
Ako postoji strahota naše predstave, to je to što ona ne stavlja tačku na istoriju, već ostavlja tri tačke koje prete da se spirala zla nastavi – rekao je Kokan Mladenović.
 
Naredne večeri „Borinih pozorišnih dana“, festival se nastavlja komadom „Zašto je poludeo gospodin R?“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Bobe Jelčića.
 
U pratećem programu festivala, biće predstavljena knjiga Ksenije Radulović i izveden stand-up šou „Najgori do sada“ Vranjanca Marka Nikolića.

Foto Galerija

Borini pozorišni dani: Na Drini ćuprija

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: