Brankovci u programu EU

Lokalne vesti - Petak 13.12.2019 - 21:36

OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu od ponedeljka do srede biće domaćin učenicima iz Španije, Poljske, Rumunije i Turske.

Brankovci ispred svoje škole. Foto: Promo Brankovci ispred svoje škole. Foto: Promo

Program za obrazovanje Evropske unije Erazmus+ prepoznao vrednosti i odobrio projekat “Motivation III – 21st century students”, koji su kreirali nastavnici bujanovačke škole Maja Antić-Jovanov, Marija Trajković, Ivana Stojanović i Slađan Kitanović.

Učenicima OŠ “Branko Radičević” će biti omogućeno da svoje znanje i sposobnosti razvijaju i nadograđuju u partnerskim školama u Rumuniji, Poljskoj, Španiji i Turskoj, a kao škola koordinator upravo će bujanovačka škola otvoriti program i biti domaćin prve razmene tokom koje će đaci imati prilike da ugoste svoje vršnjake iz pobrojanih zemalja, već naredne nedelje.

Brankovci će tako razvijati kreativnost, raditi na suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju, obogatiti znanje jezika, a nastavnici, pored ostalog, razvijati tehnike za povećanje motivacije učenika pripadnika manjinske grupe i biti upoznati sa inovativnim metodama interkulturalnog poučavanja, kao i da primenjuju naučene metode u nastavi.

- Prijavu smo podneli marta meseca i iskreno, nismo se mnogo nadali jer su projekte uglavnom dobijale škole koje već imaju slična iskustva i iza sebe uspešno realizovane projekte ovog tipa.

Međutim, naša volja i želja da budemo deo Erazmusa+ je prepoznata i naš projekat je odobren, što je fenomenalan uspeh škole
- kaže koordinatorka Maja Antić Jovanov, profesorka francuskog jezika u OŠ “Branko Radičević”.

Projekat traje 18 meseci i, kako kaže, odgovoriće na još jednu potrebu škole - internacionalizacija, odnosno izgradnja međunarodne prepoznatljivosti škole.

- Sa kolegama smo uvideli mogućnost da uvodjenjem projekta ovakvog nivoa pokažemo da ova škola ima resurse i ljude koji žele da donesu nešto novo i iznad svega korisno za školu.

Cilj je da postignemo bolje međukulturalne i jezičke kompetencije i nastavnika i učenika, i upoznamo evropske dimenzije i evropski sistem obrazovanja
-  kaže Antić Jovanov.

Projekat, po njenim rečima, treba da doprinese izgradnji kapaciteta škole za međunarodnu saradnju, kao i mogućnosti da se nosi sa novim izazovima.

Kroz organizovanje aktivnosti za učenike, ova partnerstva će takođe promovisati inkluziju i toleranciju, što su prioriteti Pariske deklaracije.

Ona dodaje da će, pored uticaja na bujanovačku školu, aktivnosti uticati i na lokalnu zajednicu i druge škole.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta "Ostati ili otici - Mladi i migracije sa juga Srbije". Sadržaj ovog teksta i stavovi izreceni u njemu su iskljucivo odgovornost OK Radija i ni na koji nacin ne izražavju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: