Lokalne vesti - Sreda 14.09.2011 - 13:07
Ko ne voli burek nije čovek, tvrde vranjske buregdžije. Prema njihovim rečima burek je deo svakodnevne ishrane Vranjanaca i nikada nije gubio na značaju. Jedu ga češće muškarci nego žene, ali su i među gurmanima ukusi različiti. Mnogi ne odustaju od bureka sa mesom, za neke je izbor burek sa sirom, a ima i onih koj kažu da poseban šmek testu daju zelje i jabuke kao nadev ove majstorije.
Zoran Pešić godinama unazad doručkuje burek sa mesom. Ukusnije mu je meso od sira a posebno začinjeno ljutom papričicom. Zoran priznaje da njegova supruga burek ne jede da bi sačuvala vitku liniju.
Čudnu privlačnost burek ima za tinejdžere, i to u sitne sate pred zoru kada završe sa noćnim izlascima i kafićima. Luka Mihajlović objašnjava da se društvo organizuje i grupno u to vreme ide na burek koji je vruć i mami mirisom.
Pravi burek traži pravog majstora. Snežana Blagunovska otkriva da je za pripremu pravog bureka četiri sata. Testo se zamesi pa odstoji, a onda se deli na takozvane jufke i ponovo čeka da nadodje. Razvlačenje kora je ručno i prava je majstorija, a burek se peče do dvadesetak minuta.
Blagunovska kaže da je bilo i neobičnih zahteva kupaca tražili su čak i burek sa višnjama pa se testo doslađjivalo. Naša sagovornica tvrdi da je burek zdrava hrana, jer se pravi sa svinjskom mašću na kojoj su odrastale generacije i generacije i ništa im nije falilo.
Saznajemo da se zbog žena pravi i prazan posan burek bez nadeva. Mušterija je zakon i zato mora da joj se udovolji pa čak kada je reč i o neobičnim kombinacijama u pripremi kaže Blagunovska.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.