Ceo grad pod video nadzorom

Lokalne vesti - Sreda 03.09.2014 - 12:31

Najkasnije do kraja ove godine u Vranju bi trebalo da bude postavljen video nadzor na 29 pozicija u gradu.

Prema prvim proračunima ukupna vrednost  ovog projekta trebalo bi da bude između 100.000 i 150.000 evra, afinansiraće se iz gradskog budžeta.   

Postavljanje kamera, trebalo bi da se utiče na ukupnu bezbednost u Vranju, kaže Perica Janković, član Gradskog veća za saobraćaj i infrastrukturu.  

- Ovaj projekat se sastoji iz dva segmenta. Planirano je postavljanje 40 kamera.

Neke će snimati prekršaje koji se tiču prolaska kroz crveno svetlo, pratiti vozila koja idu preko dozvoljene brzine, dok će ostale biti usmerene ka kontrolu javnog reda i mira.

Projekat podrazumeva saradnju sa „Telekomom“ , EPS-om i policijom. Postoje tri načina finansiranja, javno- privatno partnerstvo, lizing, plaćanje u gotovom, koji smo u startu odbacili, i fondovi, kod kojih bismo konkurisali, jer smo među prvima u Srbili završili projekat - kaže Janković.

U centru grada kao i na bitnijim raskrsnicama biće postavljen veći broj kamera.

Prema podacima iz policije, po pitanju bezbednosti u saobraćau , najkritičnije je kod glavne autobuske stanice.

Po rečima Igora Milovanovića, zamenika predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja, na raskrsnici kod glavne autobuske stanice, biće   postavljene dve kamere koje beleže prolazak vozila na crveno svetlo.

- Mi smo tražili da se beleže vozila putem slikanja, a ne video klipa, odnosno fotografisanje samo registarskih tablica, sa zadnje strane vozila.

Na taj način neće biti ugrožena  ničija privatnost, a u isto vreme postići će se da se počinioc prekršaja, na osnovu registarskih oznaka prepozna i da mu se pošalje kazna-  kaže Milanović.

Saša Stamenković, zamenik komandira Policijske ispostave u Vranju, kaže da je cilj policije bio da se postavljanjem video nadzora smanje krivična dela i prekršaji u Vranju.

- Analizom podataka u poslednjih pet godina, došli smo do zaključka da su krivična dela sa elementima nasilja, ali i drugi prekršaji, naročito u saobraćaju, počinjeni baš na mestima gde  je planirano i postavljanje kamera uz naše sugestije, koje su uvažene – kaže Stamenković.

Sredstva od naplaćenih kazni za prekršioce u saobraćaju slivaće se delom na račun lokalne samouprave, i to samo 30 odsto, a 70 procenata će ići u budžet  Republike Srbije.

Slađana Tasić

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: