CRVENO VRANJE: Oprez zbog ZRAČENJA i narednih dana

Lokalne vesti - Utorak 23.07.2019 - 09:50

U Vranju se i narednih dana očekuje vrlo visok indeks UV zračenja zbog čega stručnjaci upozoravaju na oprez.

Izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova FOTO: D. Ristić/OK Radio Izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), najviši UV indeks u zemlji u ponedeljak su imali Vranje i Prizren, sa vrednošću devet.
 
Za danas (utorak), u Vranju se očekuje UV indeks vrednosti osam, za jedan niži od juče, dok će se u sredu i četvrtak jačina zračenja ponovo popeti na devet.
 
Pri uslovima visokog nivoa UV zračenja, pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.
 
Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite - izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, piti dovoljno tečnosti, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.
 
Prema kategorizaciji RHMZ, indeks u vrednosti od šest do sedam smatra se visokim.
 
Vrednosti od osam do deset označene su kao vrlo visoke, dok se vrednost 11 ili viša smatra ekstremno visokom.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: