Dačić otvara "Vlasinsko leto"

Lokalne vesti - Petak 06.07.2012 - 11:43

Mada će 27. tradicionalnu kulturnu i turističku manifestaciju „Vlasinsko leto“, večeras zvanično otvoriti Ivica Dačić, mandatar za sastav nove srpske Vlade, Surdulicom je već zagospodario zvuk trube.

Bliskost: Dačić i Surduličano Bliskost: Dačić i Surduličano

Ova najveća smotra i ljuta borba najboljih trubača sa juga, počela je u četvrtom koncertom duhovne muzike u porti crkve Svetog Djordja, nastupom grupe „Izvor“ i koncertom orkestra Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, prošlogodišnjeg pobednika, koji je trajao do kasno u noć.

Do nedelje u ponoć, Surdulica i Vlasinska visoravan dočekaće preko 40 trubačkih orkestara, nekoliko folklornih ansambala, muzičke grupe, interpretatore sa estrade, učesnike „Džipijade“ i majstore za spravljanje riblje čorbe.

Posetioce, kojih će po proceni organizatora ove godine biti oko 40.000, danas očekuje nekoliko izložbi, medju kojima se izdvajaju izložba slika naivaca iz Kovačice i izložba etno hrane, a u večernjim satima nastupi folklornih ansambli iz Kovačice, Vladičinog Hana i Surdulice.

Pošto večeras manifestacija i zvanično bude otvorena, pred nekoliko hiljada gradjana Surdulice, Vladičinog Hana i okoline, na  centralnom gradskom trgu nastupiće Ana Bekuta i Ljuba Aličić.

Sutra će najpre nastupiti niška grupa „Kerber“, a potom kreću takmičenja trubača u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji.

Po osam najboljih u obe grupe izboriće vize za ovogodišnji 52. Sabor trubača u Guči.

Poslednjeg dana „Vlasinskog leta“ najpre će vrletima planine Čemernik nastupiti preko 40 džipova u revijalnoj trci, a u podne sleduje Okrugli sto o trubi kao instrumentu i njenoj ulozi u istoriji i tradiciji srpskog naroda.

U nedelju veče kreće spektakl koji će trajati do zore - nastupi i borba najboljih orkestara iz Vranja, Vranjske Banje, Vladičinog Hana, Grdelice, Lebana i Surdulice za osam ulaznica koje ih vode u Guču.

Podsetimo da su iz Surdulice, u pohod na najviša saborska priznanja u Guču, polazili orkestri i majstori trube Bakija Bakić, Fejat Sejdić, Boban Marković, Ekrem Mamutović, Milan Mladenović, Slobodan Salijević, Jovica Ajdarević, Elvis Ajdinović i drugi.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: