Danas je lekarska slava - Sveti Kozma i Damjan (Foto)

Lokalne vesti - Utorak 14.11.2023 - 09:42

Osamdesetih godina prošlog veka u tadašnjem Medicinskom centru Vranje počela je da se svečano obeležava lekarska slava - Sveti Kozma i Damjan.

Foto:SPC Foto:SPC
Sveti Kozma i Damjan su bili vračevi (lekari), besrebrenici i čudotvorci.  Od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti, kako su to dobili besplatno, besplatno su i lečili imenom Gospoda Isusa Hrista, te su im ljudi dali ime još besrebrenici.  Bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci.
 
Praznik Svetog Kozme i Damjana - Vračevi Srpska pravoslovna crkva molitveno slavi 14. novembra po novom, a 1. novembra po starom kalendaru.
 
Prvi domaćin slave u vranjskom zdravstvu bio je dr Miodrag Zdravković, specijalista internista i prvi doktor medicinskih nauka na jugu Srbije. Lekarska slava se nakon toga u pravoslavnom duhu i u skladu sa esnafom medicinara prenosila sa službe na službu svake godine, do današnjih dana.
 
Prošle godine domaćin slave bila je Služba za pneumoftiziologiju, ove godine je to Psihijatrija koja će slavu predati Službi interne medicine za narednu godinu.
 
Dr Slobodan Stamenković, načelnik Službe psihijatrije, Opšte bolnice Zdravstvenog centra Vranje ističe da se ove godine lekarska slava Sveti Kozma i Damjan obeležava u duhu humanosti, u duhu prijateljstva i solidarnosti kako za kolege tako i za sve pacijente:
"Da smo živi i zdravi!" - poručio je na kraju svoje svečane poruke dr Stamenković.

Foto Galerija

Sveti Vrači-slava lekara

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: