Danas je MIHOLJDAN: Počinje jesen, jedan običaj se posebno poštuje

Lokalne vesti - Utorak 12.10.2021 - 12:08

SPC i pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni.

Sveti Kirjak FOTO: YouTube/Screenshot Sveti Kirjak FOTO: YouTube/Screenshot
Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 
 
Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.
 
Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. 
 
Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. 
 
Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, i borio protiv jeresi.
 
Prema narodnom verovanju, ljudi na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, čistiti, spremati i slično.  
 
Taj običaj potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime, tako da su sve snage bile uprte u te poslove, a oni kućni mogu da sačekaju i zimsko vreme.
 
Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati, takođe utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.
 
U Boki Kotorskoj, Miholjdan zovu još i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja, a mornari na ovaj dan nikada nisu isplovljavali na more kako ne bi uvredili sveca.
 
U narodu se veruje i da su rođeni na ovaj dan posebno nadareni i da će imati mnogo sreće u životu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: