"Dani polja" u Korbevcu

Lokalne vesti - Nedelja 15.09.2013 - 14:46

Vranje - U subotu, 14. septembra, u Korbevcu kod Vranjske Banje održani su drugi za redom, “Dani polja AS hibrida kukuruza 2013”.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Ogled je postavljen na ekonomiji poljorivrednog gazdinstva Tasić u Korbevcu.

Nakon svečanog otvaranja i pozdravne reči domaćina Gorana Tasića i gosta Ivana Špakovskog, poljoprivrednog inžinjera i profesora Poljoprivrednog fakulteta u Prištini usledio je obilazak ogleda hibridnih kukuruza.

Prezentovano je sedam sorti AS hibrida, a manifestaciji je prisustvovalo oko 150 uglednih proizvođača kukuruza iz celog Pčinjskog okruga, od Radovnice kod Trgovišta do Ristovca i Bogoševa kod Vladičinog Hana.

Bilo je i stučnih saradnika koji rade na prodaji i edukaciji kada su u pitanju razne agrotehničke  mere potrebne za dobar rod hibridnog kukuruza.

Goran Tasić, četrdesetogodišnji, mladi proizvođač kukuruza, navodi da su Dani polja novina za Pčinjski okrug sa ciljem da se poljorivrednici edukuju i motivišu na rad kako bi imali odgovarjuće prinose i zarade.

- Profesor Špakovski ukazuje, pre svega, na one hibride koji su najbolji za naše područje, šta zahteva vrsta zemljišta, koji su preduslovi za uspešan rod.

Na lice mesta određuje se kvalitet zrna, pomoću odgovarjućih metoda i ukazuje na propuste ukoliko ih ima ili se pohvaljuju oni koji se drže uputstva i saveta – navodi za OK Radio Tasić.

Mladi proizvođač, koji oko kukuruza brine sa ocem Milanom, majkom Desankom i suprugom Slađanom zadovoljan je ovogodišnjim rodom.    

- AS hibridi su provereni i oni su najzastupljeniji na našem području. Pod kukuruzom imamo 2,5 hektara. Prinosi zavise od vrste hibrida, recimo A-72 daje 12 tona po hektaru, a AS- 51 10 tona.

To je, više nego dobro, za naš pasivamn kraj gde neme ekstnzivne proizvodnje žitarica i ukrupnjavanja parcela.

Raduje to što sve više mlađih ljudi uviđa da se od poljoprivrede može živeti, ako se nađu početna sredstva ua ulaganje, a potom  se uz savete i usvojena znanja uloži veliki rad – ističe Tasić.

Po njemu, svaki rad je isplativ kad tad. U polporivredi, pa i u priozvodnji kukuruza nema odmah zarade i dobotka.

- Nema ništa preko noći, mora se ulagati da bi se kroz vreme dobilo i kako bi porodica mogla da normalno živi od sopstvenog rada. Ulaganja su po hektaru u iznosu od 70. 000 dinara. Treba biti pažljiv, voditi računa o svakom dinaru ako neko nema sopstvena sredstva za početak.

Lako je uzeti kredit ili neku subvenciju, ali sve ima svoju cenu, Sve se isplati kao se čovek posveti proizvodnji u potpunosti, od pripreme zemljišta, adekvatnog oranja i sejanja, I upotrebe agrotehničkih mera, navodnjavanja do zrenja i berbe – kaže Tasić.

Ukoliko se ispune svi preduslovi da se obezbedi adekvatna proizvodnja kukuruza dobit je sigurna i nije zanemarljiva, a sve zavisi od kavaliteta zrna i količine kukuruza.

- Ne treba biti megaloman, teba početi sa manjim parcelom, zarađeno uložiti sledeće godine u veću pacelu i a za nekoliko godina ofornmiti dva do tri hektara oranica pod kukuruzom.

Recept za uspeh je prost: rad, rad i samo rad uz korišćenje stečenog znanja na Danima polja, raznim sajmovima, savetovanjima i seminarima – tvrdi Tasić.

Nakon završene manifestacije Tasići su za sve prisutne pripremili bogatu trpezu, na oglednom dobru, gde se druženje pretvorilo u zanimljiv i koristan razgovor o kukuruzima AS hibridima i načinima da se na na pravi način unapredi njihova proizvodnja u Pčinjskom okrugu.

Tasićima je posebno drago što njihovo selo Korbevac postaje centar poljoprivrednih zbivanja u Pčinjskom okrugu, ali poznato i  po vrednim voćarima čija sibirska aronija, malina i kupina dostižu vrhunski kvalitet.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: