Dekada Roma bez jasnog učinka

Lokalne vesti - Četvrtak 02.05.2013 - 09:54

Za projekt Dekade Roma 2005.-2015. glavnim alatom za poboljšanje položaja Roma, u Vranju nije urađeno mnogo, slažu se najvažniji akteri lokalne scene.

Sa jednog skupa u Dekadi Roma Sa jednog skupa u Dekadi Roma

Razlog tome je, prema skoro opštoj oceni, nedostatak političke volje da se lokalna vlast bavi pitanjima te nacionalne manjine.

Iz prethodne vlasti tvrde da se u vreme njihovog mandata nešto i uradilo u okviru Dekade Roma, a da sada Romi nemaju ni svog  predstavnika u gradskoj vladi,  pa je teško i očekivati da će se implementacija projekta uopšte nastaviti.

Nebojša Selistarević, koji je funkciju većnika za nacionalne manjine obavljao u prethodnoj gradskoj vlasti, kaže da akcionim planom grada i tada nisu obuhvaćeni svi segmenti projekta i da je iz budžeta u njegovom mandatu izdvajano  svega 450.000 dinara na godišnjem nivou za te namene.
 
Ta sredstva su potrošena uglavnom na obeležavanje značajnih datuma za Rome, za organizovanje proslava Đurđevdana i Svetskog dana Roma, kada su najbolji učenici romske nacionalnosti nagrađivani kompjuterima.

- Projekat je osmišljen da se unapredi položaj Roma u okviru Strategije smanjenja siromaštva i unapređenja njihovog položaja u društvu.

Strategiju akcionih planovi obrazovanja, stanovanja zapošljavanja i zdravstva za pripadnike te nacionalne manjine je usvojila država.

Nažalost Dekada Roma nije dobila regionalni karakter kako je planirano – objašnjava Selistarević.

Kao jedan od bitnijih problema Silistarević navodi delovanje lokalne Romske kancelarije, koja po njemu nema mehanizam za sistemsko delovanje u rešavanju ključnih problema Roma.

Sa druge strane Altena Asanović iz Romske kancelarije kaže da je kancelarija uslužni centar za Rome i da nema nikakvu nadležnost u realizaciji Dekade Roma.

- To Selistarević najbolje zna, jer mi povodom toga ništa nismo radili a i nismo dobili nikakav izveštaj šta se do sada uradilo.  

Ako je nešto Selistarević uradio trebalo je da nas obavesti dokle se došlo sa projektima.

Naše aktivnosti vezane su za posredovanje između stranaka i institucija. Kancelarija nije uključena u druge aktivnosti – kaže Asanovićeva.

Branimir Stojančić koji je u Gradskom veću u ovom sazivu zadužen za resor nacionalnih manjina kaže da je i sam dugogodišnji kritičar Dekade Roma jer smatra da je to promašena investicija od strane republičkh vlasti.

- To je bio zajednički stav koji smo sa Selistarevićem zastupali pred republičkim organima, smatrajući da su iz Dekade Roma previše finansirani takozvani „romski aktivisti“, koordinatori za koje i ne znamo šta su i gde radili.

Tako da nje postojala jasna strategija i izveštavanje o njihovom radu prema republičkim organima. Više novca je trebalo usmeriti na krajnje korisnike, što je i stav rukovodstva grada. Smatram da uvek može više – objašnjava Stojančić .

Prema  njegovim rečima u 2013. godini biće napravljen plan da iz gradskog budžeta budu izdvojena  sredstva za finansiranje edukacije pripadnika romske nacionalne manjine, udruženja građana, ali i nevladinih organizacija koje se bave romskim pitanjima.

Selistarević na kraju kaže da će implementacija Dekade Roma biti produžena prema najavama međunarodnih organizacija do 2020. godine, jer sve što je planirano nije urađeno.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: