DISIĆ: SIMPO izbegao stečaj, uprkos blokadama GRADA

Lokalne vesti - Petak 25.03.2016 - 23:16

„Simpo“ je izbegao stečaj i najteže prepreke su prevaziđene, tako da sada, bez obzira na blokadu računa od strane grada Vranja, fitrma ima realnu perspektivu, izjavio je u petak generalni direktor kompanije Slađan Disić.

Disić sa saradnicima FOTO D. Ristić Disić sa saradnicima FOTO D. Ristić

Govoreći o blokadi računa „Simpa“ od strane Grada, Disić je rekao da je činjenica da kompanija ima dugovanja prema lokalnoj samoupravi, koje duže vreme nisu izmirivana i da je račun kompanije zbog toga u blokadi više meseci.

 - „Simpo“ je po broju radnika najveća firma u Vranju.

Ja ne znam koji je interes Grada da drži “Simpo” u blokadi, ali taj cilj koji su zacrtali neće postići.

Blokadom računa ne može se ubrzati naplata, jer se firma drži u nelikvidnosti i ne može da ispuni sve naloge kupaca
– tvrdi Disić.

Grad je već naplatio blizu 80 miliona dinara svojih potraživanja od „Simpa“, i trenutno dugovanje iznosi još oko 52 miliona, iznosi Disić i dodaje da je Grad Vranje trenutno jedina lokalna samoprava u Srbiji koja firmu drži u blokadi.

Disić je potvrdio da je „Simpo“ prodao jedan svoj objekat koji je bio pod hipotekom, što je bila garancija za dug prema Gradu, ali i dodao da to nije u suprotnosti sa zakonom.

- To nije nikakav razlog za blokadu, jer objekat pod hipotekom dužnik može da proda ako kupac želi da ga kupi.

Grad može, kada se steknu zakonski uslovi, da aktivira hipoteku, a naša je obaveza prema kupcu da izmirimo taj dug
– tvrdi Disić.

Izvršni direktor za finansijska pitanja Ivan Stanković je demantovao pojedine tvrdnje da su dugovanja „Simpa“ prema vranjskim javnim preduzećima veća od 500 miliona dinara.

- Naša dugovanja prema javnim preduzećima čiji je osnivač Grad, dakle prema „Vodovodu“, „Komradu“ i „Novom domu“ iznose između 50 i 60 miliona dinara i za to postoje reprogrami – ističe Stanković.

Direktor Slađan Disić je odbacio spekulacije da iza svega stoji politika tako što, navodno, „Simpo“ isplaćuje dugove samo poveriocima iz lokalnih samouprava u kojima je na vlasti SNS.

- Mi imamo velike obaveze i prema Nišu, Kragujevcu i Beogradu, ali ih ispunjavamo u skladu sa zakonom – tvrdi Disić.

 

On kaže da je „Simpo“ iz krize u koju je zapao zbog jednogodišnjeg odsustva sa tržišta i više od osam meseci pauze u proizvodnji, izlazi zahvaljujući razumevanju države, koja je ponudila vrlo povoljne kredite.

- Ja ne želim da ulazim u političke priče, ali verovatno je neko želeo da svi proizvodni kapaciteti stanu i da „Simpo“ ode u stečaj, pa da ga onda neko pruzme za mizerne pare.

Mi imamo svoje ciljeve, a to su da ovu godinu završimo sa pozitivnim rezultatom, potpuno uposlimo kapacitete i što pre se vratimo na stara tržišta.

Mi ćemo sklanjati bilo koga ko stoji na tom putu ekonomskim merama i zakonskim odredbama, bez obzira da li se radi o gradu Vranju i njegovom rukovodstvu ili nekom drugom
– kaže direktor „Simpa“.

On je izneo podatak da je u odnosu na početak 2015. godine, dug “Simpa“ od preko 180 miliona evra prepolovljen.

Dugovi prema bankama su smanjeni za 10 miliona evra, a dug prema državi je konverzijom kapitala smanjen za 53 miliona evra.

Normalizacijom proizvodnje i ostvarivanjem plana proizvodnje, stvaraju se uslovi da “Simpo” u toku ove godine stane na svoje noge, pa se razmišlja i o povećanju plata zaposlenih, čiji je trenutni prosek oko 220 evra, najavio je Disić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: