Divlje ljubičice pravi rudnik zdravlja: Čaj i liker za imunitet i lečenje prehlade (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 07.04.2023 - 11:24

Čaj od divlje ljubičice u kombinaciji sa medom dobar je za jačanje imuniteta, ali i za ublažavanje tegoba kod prehlade, gripa i hroničnog bronhitisa.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Ove godine divljih ljubičica ima dosta, a procvetale su još sredinom marta zbog lepog vremena.

Divlje ljubičice su bogate vitaminima A i C, te još na livadi i šumskim obroncima mogu da se jedu.


Ubrane cvetove trebalo bi sušiti u haldu, ali voditi računa da se dobro osuše, kako se ne bi ubuđali.

Slavoljubu Ljubiću iz Gornjeg Neradovca kod Vranja priča da su za spremanje čaja dovoljne samo dve kašike dobro osušenih i izmrvljenih delova divlje ljubičice, 2,5 dl vode i kašika meda.


- Suvu mešavinu ljubičice treba preliti hladnom vodom i zagrejati do vrenja i potom kuvati još pet minuta.

Ovako skuvan čaj procediti, a zatim i ohladiti toliko da bude mlak i tek tada treba staviti kašiku meda i dobro promešati.
Ovaj čaj kod zapaljenja grla i bronhitisa treba piti tri puta na dan i to po jednu šoljicu.


Ljubičica blagotvorno deluje i na sistem varenja, kožu, pospešuje mokrenje i pražnjenje creva, astme, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, kašlja i promuklosti i veoma pomaže kod pojave nesanice i glavobolje
– dodaje Ljubić.
On kaže da pored čaja, od cvetova divlje ljubičice može da se pravi i liker.

U staklenu flašu treba staviti 10 supenih kašika svežih cvetova ljubičice i preliti ih litrom prepečenice.

- Ovu smešu u dobro zatvorenom sudu treba ostaviti da stoji na toplom mestu mesec dana, ali je s vremena na vreme promućkati.

Najbolje bi bilo da to bude prostorija koja se zagreva.

Posle mesec dana procediti rakiju u kojoj su stajale ljubičice.

Nakon toga, skuvati šećerni sirup od 300 grama šećera i tri decilitra vode.


Kad se sirup ohladi u njega dodati proceđenu rakiju i promešati.

Sjedinjena smeša ovog likera terbalo bi da odstoji još mesec dana kako bi dobila bolji ukus
- kaže Ljubić.

U liker se može se dodati malo konjaka ili ruma kako bi se dobio još bolji ukus.

S.T.

 

Foto Galerija

Ljubičice

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: