Dobre ideje će uvek imati PODRŠKU EU

Lokalne vesti - Subota 23.02.2019 - 12:14

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, Sem Fabrici je uručio sertifikate o odobrenim projektima preduzetnicima i predstavnicima 38 mikro i malih preduzeća koji će uz podršku EU dobiti novu opremu vrednu više od dva miliona evra. Među njima su i tri preduzeća iz Vranja.

Više od dva miliona evra za podršku ekonomiji juga Srbije FOTO: UNOPS Više od dva miliona evra za podršku ekonomiji juga Srbije FOTO: UNOPS
Evropska unija (EU) pruža podršku mikro i malim preduzećima koja čine 90 posto svih preduzeća i stub su privrede kako u Srbiji tako i u zemljama EU, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prilikom uručivanja ugovora o donaciji prvoj grupi od 38 od ukupno 106 preduzeća sa juga Srbije čiji su projekti odobreni preko programa EU PRO.
 
- Podrškom vašim preduzećima pokazujemo da će dobre ideje uvek imati podršku, a da vi sami morate da stvarate budućnost, vodite svoja preduzeća i zapošljavate ljude.
 
Evropska unija je tu da vam preko programa EU PRO pomogne da realizujete svoje ideje i pretvorite ih u poslovne prilike - poručio je šef Delegacije EU preduzetnicima i preduzetnicama i dodao da će EU nastaviti da pomaže ovaj deo zemlje kroz svoje političke, finansijske i socijalne instrumente.
 
EU je sa više od dva miliona evra podržala mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije imajući u vidu da su ona ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta
 
Preduzeća, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda a već u prvoj godini zaposliti 255 ljudi, što čini povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.
 
Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, koja sprovodi EU PRO program, Mikela Telatin poručila je nagrađenim preduzećima da je važno da daju dobre primere u svojim zajednicama i promovišu pozitivne promene koje doprinose boljem životu građana.
 
- UNOPS će kroz implementaciju EU PRO programa stvarati sinergiju tako što će promovisati preduzetništvo, razvoj lokalne i ekonomske infrastrukture i socijalnu koheziju i unapređivati kvalitet života stanovništva. 
 
To je ujedno i mandat UNOPSa – podrška ljudima da stvaraju bolji život a zemljama da ostvare održivi razvoj - rekla je Mikela Telatin.
 
Poziv je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama i privrednim komorama, a značajnu podršku su pružile i lokalne samouprave uključene u sprovođenje programa EU PRO.
 
- Ovakvi podsticaji koje pruža EU doprinose naporima lokalne samouprave da se unapredi razvoj opštine, a drago mi je da je čak pet preduzeća iz Bujanovca i jedno iz Preševa dobilo podršku - rekao je Šaip Kamberi predsednik opštine Bujanovac.
 
Ambasador EU, Sem Fabrici se tokom posete jugu Srbije u Bujanovcu takođe sastao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem, kao i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmijem Mustafom, a imao je sastanak sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, prof Zoranom Stankovićem.
 
Šef Delegacije EU, ambasador Sem Fabrici je ranije u petak u Vranju, zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, obišao novu zgradu hirurškog bloka čiju izgradnju je podržala EU.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: