Dogodine istraživanje posledica OSIROMAŠENOG URANIJUMA

Lokalne vesti - Sreda 18.10.2017 - 11:27

Vranje - Vlada Republike Srbije podržaće formiranje tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstvu osiromašenog uranijuma, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Pljačkovica: Nema kontaminacije, ali kakve su posledice? FOTO: D. Ristić/OK Radio Pljačkovica: Nema kontaminacije, ali kakve su posledice? FOTO: D. Ristić/OK Radio

Trivan je rekao da je utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum tokom bombardovanja četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca.
 
Prema njegovim rečima, država je finansirala identifikaciju tih lokacija koje su potom temeljno očišćene, a da je cilj novog projekta da se utvrdi istina i da će se raditi "temeljno i bez žurbe".

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, koje će uz Ministarstvo zdravlja raditi na projektu , kaže za OK Radio da je ideja da ovo ministarstvo finansira ovaj projekat.

- Najpre bi trebalo utvrditi koje su količine osiromašenog uranijuma završile na području juga Srbije, a zatim i kako je taj uranijum “migrirao”.

Njegovi efekti na zdravlje stanovništva svakako postoje, pa bi trebalo da se utvrdi kakve su posledice na ljude.

Kao treći korak predviđa se sanacija i rekultivacija tog terena
– kaže Karić.


Istraživanje bi trebalo da se sprovede naredne godine, a još uvek nije poznato ko će ga sprovoditi.

- Tražićemo da istraživanje izvrši najreferentnija ustanova za ovakvu problematiku.

Vrlo je teško proceniti medicinske efekte osiromašenog uranijuma, ali nam je želja da vidimo da li postoji korelacija na zdravlje ljudi, koliko je ona jaka i da onda, svakako, pređemo na sanaciju terena
– kaže za OK Radio državni sekretar Ivan Karić.

Prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, od 2002. do 2006. godine, na četiri lokacije na jugu Srbije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom, urađena je dekontaminacija terena.

Podaci ove agencije pokazuju da nema zaostale kontaminacije od dejstva osiromašenog uranijuma.

Međutim, period od bombardovanja 1999. pa do početka dekontaminacije 2002. godine, glavni je povod široj javnosti da u vezu dovede činjenicu da je Vranje sa okolinom lider u Srbiji po broju obolelih od karcinoma i maligniteta uopšte, kao i smrtnosti od ovih bolesti.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: