Filharmonija na jugu: Šubert, pa kolce (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 30.03.2016 - 09:51

Članovi Beogradske filharmonije su u okviru turneje "Filharmonija na jugu" u utorak ljubiteljima umetničke muzike u Vranju priredili nesvakidašnji doživljaj.

Kamerni oktet u Vranju; Foto: D. Ristić Kamerni oktet u Vranju; Foto: D. Ristić

Na koncertu je nastupio kamerni oktet u sastavu: koncert-majstor Tijana Milošević, violina Selena Jakovljević, viola Boris Brezovac, violončelo Nemanja Stanković, kontrabas Boban Stošić, dok duvački deo ansambla čine klarinetista Ognjen Popović, hornista Nikola Ćirić i fagotista Sava Đurić.

Ovaj sastav je na koncertu u Vranju izveo Šubertov "Oktet", jedno od najlepših kamernih dela u celokupnoj literaturi klasične muzike.

Kako je koncert čitave filharmonije izuzetno teško produkciono i finansijski organizovati van njihove matične kuće, oktet je optimalna mera bogatog orkestarskog zvuka za manje prostore.

Oktet je u principu kao mali simfonijski orkestar, kaže za OK Radio koncert-majstor Tijana Milošević.

- "Šubertov oktet" koji smo odsvirali ovoj divnoj publici je kao kamerna simfonija, filigrantski pisana i stilski izuzetno zahtevna i ovo je jedno od najkompleksnijih dela kamerne muzike – pojašnjava Tijana.

Publika, željna umetnički izazovnijeg zvuka, odlično je prihvatila izvođenje beogradskih filharmoničara, čiji su utisci takođe izrazito pozitivni.

- Zadovoljstvo nam je što smo večeras ovde, zdanje je divno, kao i ova sala, a publika je bila još divnija, tako topla i, čini mi se, baš željna kvalitetnog programa.

Pored rada u filharmoniji, Tijana nastupa i sa violinistom Nemanjom Radulovićem, sa kojim priprema i novi album.

- Nastupamo zajedno po svetu i ja sam se upravo vratila sa koncerta u Parizu.

Snimili smo CD sa delima Baha, koji treba u septembru da se pojavi u izdanju čuvene kuće "Dojče gramofon"
– najavljuje Tijana.

Nakon zvaničnog dela programa, Oktet Beogradske filharmonije je vranjskoj publici na bis odsvirao rumunsko kolo, čime je ovaj izuzetan muzički događaj priveden kraju.

Mini-turneja "Filharmonija na jugu" nastavlja se koncertima u Leskovcu i Aleksincu.
 

    

    

    

 

 

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: