Formiranje vlade: Vučić obara cenu koalicionih partnera

Nacionalne vesti - Utorak 11.08.2020 - 12:30

Drugi krug konsultacija sa političkim strankama o formiranju nove vlade nije počeo, a kada će to biti učinjeno zna samo lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene.

Postoje dva scenarija formiranja vlade FOTO: D.Ristić/OK Radio Postoje dva scenarija formiranja vlade FOTO: D.Ristić/OK Radio
sagovornici Danasa tvrde da postoje dva scenarija – da Vučić ispuni javno dato obećanje da će naredni saziv izvršne vlasti biti izabran do 25. avgusta, ili da „dodatno odugovlači sa izborom“.
 
„Predsednik SNS svake sedmice dobija istraživanja rejtinga stranaka, kao što je i sam nedavno priznao. Što više odugovlači sa izborom vlade, rejting potencijalnih koalicionih partnera naprednjaka je niži, odnosno Vučić obara njihovu političku cenu, i to je jedan od razloga zbog kojih vlada još nije izabrana, iako su izbori održani 21. juna i uprkos činjenici da je SNS ostvarila veoma ubedljivu pobedu“, ukazuju izvori Danasa, koji podsećaju da lider naprednjaka nije žurio sa formiranjem vlade ni posle izbora održanih 2016.
 
Spekuliše se da postoji mogućnost formiranja takozvane „koncentracione vlade“, čiji bi stožer predstavljala SNS, a manji partneri bili Socijalistička partija Srbije, Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića i stranke manjina.
 
Kao druga opcija navodi se vlada koju bi činili SNS, manjinske stranke i socijalisti ili SPAS.
 
„Do novog kruga konsultacija o vladi, SPS i SPAS moraće da se dokazuju ko je lojalniji naprednjacima“, napominju naši izvori.
 
Što se tiče rokova, većina naših sagovornika smatra da će do kraja meseca novi ministri položiti zakletvu, ali ima i onih koji ne isključuju mogućnost da se to desi kasnije „u slučaju da se dogodi nešto značajno i nepredviđeno, u vezi sa kovid krizom ili kosovskim pitanjem“.
 
U tom kontekstu, podsećaju da je početak novembra krajnji rok za formiranje vlade.
 
Prema tvrdnjama naših izvora, činjenica da je Vučić proteklog vikenda ugostio Anu Brnabić u očevom voćnjaku „nesumnjivo favorizuje Brnabić u trci za novi mandat, ali ne mora da znači da će ona sto odsto ponovo biti premijerka“.
 
„I pre tri godine ona je na opšte iznenađenje, kao potpuni autsajder, dobila Vučićevu podršku, tako da ni sada ne bi trebalo potpuno isključiti neki zaokret u poslednjem trenutku“, objašnjavaju izvori Danasa.
 
Podsetimo, smatra se da pored Brnabić šanse da postane premijer ima i dosadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Kako nezvanično saznajemo, čeka se i na konsultacije lidera SNS sa listama koje su ostale ispod cenzusa na junskim izborima.
 
Vučić je ranije izjavio: „Za nas je važno da pokažemo u formiranju naredne vlade da nismo bahati, da ćemo uzeti u vladu ljude sa lista koje nisu prešle cenzus.“
 
Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je nedavno za N1 da ne očekuje poziv na konsultacije o formiranju nove vlade i da se na njega ne bi odazvao, istakavši da je „DSS prava opozicija“.
 
Bojan Kostreš, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je na poslednjim izvorima učestvovala kao deo bloka Ujedinjena demokratska Srbija, kaže za Danas upitan da li bi se LSV odazvala Vučićevom pozivu na konsultacije: „Ako poziv stigne, onda ćemo odlučiti šta ćemo uraditi.“
 
Kako naglašava: „Malo je neozbiljno razmišljati u relacijama šta bi bilo kad bi bilo.“
 
S druge strane, Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, kategorički za naš list odbacuje mogućnost odlaska na konsultacije sa predsednikom Srbije.
 
– Vučić pokušava da simulira demokratiju i nacionalno jedinstvo, a sve sa ciljem uvlačenja saučesnika u rušenje ustavnog poretka Srbije. Iz tog razloga mi nećemo učestvovati u takvim šaradama. Ono za šta se mi slobodari zalažemo je da se hitno pristupi reorganizaciji opozicije koja bi morala da iznedri jednog kandidata koji će biti imenitelj za naredne izbore i taj čovek bukvalno mora biti neka vrsta srpskog Eliota Nesa, jer će naredni izbori biti otimanje države iz kandži mafije. To sada imate u Crnoj Gori i Bugarskoj, poručuje Parović.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: