Forum žena SNS-a o ljudskim pravima

Lokalne vesti - Četvrtak 11.12.2014 - 08:45

Tribinom “Ljudska prava i slobode” Forum žena SNS-a u Vranju obeležio je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Forum žena SNS-a Forum žena SNS-a

Nevenka Dimitrijević Savić, poverenica Foruma žena SNS-a kazala je da aktivistkinje te stranke skupom žele da skrenu pažnju na deklaracuju UN o tome da su svi ljudi rođeni slobodni sa jednakim dostojanstvima i pravima.

 – Tribinom se završava globalna kampanja “16 dana aktivizma”. Borba za ljudska prava je suština svih naših aktivnosti, a ovo je četvrta tribina koju organizujemo, a koja je posvećena toj temi – kaže Dimitrijević Savić .

Dušan Aritonović, poverenik pravnog saveta SNS kaže da su  prema izveštajima zaštitnika građana najčešće povređena prava društveno osetljivih grupa, prava nacionalnih manjina pre svega Roma, kao i prava žena, osoba sa invaliditetom, prava seksualnih manjina.

- Brojni postupci u kojima su ugrožena ljudska prava vode se pred evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, gde su najčešće predstavke koje se odnose na trajanje sudskog postupka – kaže Aritonović.

Prema Aritonovićevim rečima građani najčešće koriste u zaštiti ljudskih prava instituciju gradskog ombudsmana, ukoliko se tiče odluka koje se odnose na republičku vlast onda se podnosi republičkom zaštitniku građana Saši Jankoviću.

 - Savet Evrope je ocenio da je Srbija napredovala u poštovanju ljudskih prava međutim stanjem ljudskih prava mi u ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni, jer su česta kršenja ljudskih prava kako u Srbiji tako i u zemljama u regionu – napominje Aritonović.

Jelena Jović članica Foruma žena SNS-a i Saveta za pravna pitanja napomenula je da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.  

Tribina kojoj su prisustvovale članice i simpatizerke stranke održana je u prostorijama GrO SNS-a.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: