Gimnazija slavi 140. rođendan: Obeležavanje jubileja nizom manifestacija

Lokalne vesti - Petak 11.06.2021 - 11:45

Veliki jubilej, 140 godina Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, biće obeležen nizom manifestacija do kraja ove godine.

Zorica Jović i Suzana Mišić Stanković FOTO: D. Ristić/OK Radio Zorica Jović i Suzana Mišić Stanković FOTO: D. Ristić/OK Radio
Pored godišnjice osnivanja vranjske Gimnazije, ove godine je i 90. godišnjica polaganja kamena temeljca današnje zgrade.
 
Obeležavanje jubileja vranjske Gimnazije, obrazovne ustanove čiji značaj uveliko nadilazi lokalne okvire, odvijaće se tokom narednih nekoliko meseci, rekla je direktorka Suzana Mišić Stanković.
 
Prvi deo počinje u ponedeljak, 14. juna, tradicionalnim takmičenjem u besedništvu „Od agore do instagrama“, koje će biti održano u sali pozorišta.
 
Na istom mesetu, 21. juna, učenici Gimnazije će izvesti dokumentarnu predstavu „Ljubav, nove navike, panika“, po sopstvenom tekstu koji je nastao na osnovu autentičnih iskustava u vremenu pandemije virusa korona.
 
Na Vidovdan, 28. juna će, takođe u pozorišnoj sali, biti organizovana svečana akademija pod nazivom „Velikani govore“, koja se zasniva na stvaralaštvu sedmorice velikih književnika čiji likovi se nalaze na pročelju fasade gimnazijske zgrade.
 
- To će biti prilika da se prisetimo njihovog stvaralaštva koje se do danas nalazi u planu i programu naše nastave, kao i detelja iz njihovih biografija.
 
Učesnik svečane akademije biće operski prvak Oliver Njego, a uz njega će nastupiti hor gimnazije – rekla je profesorka književnosti Nela Dimitrijević.
 
Nakon toga biće otvorena izložba fotografija i dokumanata „Vranjska gimnazija 1881 – 2021“, autora Tomislava Simonovića, koja prati razvoj ove ustanove od osnivanja do savremenih dana.
 
- Drugi deo obeležavanja velikog jubileja počeće 7. jula, koncertom akapela grupe „Famos“, a nastaviće se i narednih meseci.
 
Za avgust je planirana izložba profesora Aleksandra Đorđevića „Iz sobe u kutiju, iz kutije u sobu“, dok će u septembru biti predstavljena monografija „Znamenite ličnosti vranjske gimnazije“ – kazala je direktorka Suzana Mišić Stanković.
 
Lokalna samouprava je podržala obeležavanje velikog jubileja ove ustanove, koja se ubraja među boljima u Srbiji, kazala je zamenica gradonačelnika Vranja, Zorica Jović.
 
- Vranjska gimnazija je, od 1881. godine do danas, dala mnoge značajne ljude i veoma mi je drago što će neki od njih biti prisutni tokom obeležavanja jubileja.
 
I sam Bora Stanković, brend grada Vranja, po kome Gimnazija nosi ime, bio je njen đak – kazala je Jovićeva. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: