Kapitalni projekat u toku: Podsećanje na ZNAMENITE LIČNOSTI vranjske gimnazije (VIDEO)

Lokalne vesti - Petak 06.12.2019 - 13:40

Vranje - Redakcijski odbor već dva meseca radi na pripremi Enciklopedije znamenitih ličnosti vranjske gimnazije i već je dobila nekoliko podataka o nepravedno zapostavljenim ličnostima koje su obeležile život i rad ove renomirane obrazovne institucije.

Redakcijski odbor enciklopedije FOTO: D. Ristić/OK Radio Redakcijski odbor enciklopedije FOTO: D. Ristić/OK Radio
Enciklopedija će biti podeljena po oblastima u kojma su delovali znameniti gimnazijalci, a posebna poglavlja biće posvećena dobrotvorima škole i profesorima i đacima koji su učestvovali u dva svetska rata.
 
U redakcijskom odboru ovog projekta su Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije, Mile Đorđević, predsednik Školskog odbora, Budimir Mihajlović i dr Marina Janjić, članovi Školskog odbora, zatim Nenad Stojiljković i Jasmina Janjić, profesori istorije, Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika i knjievnosti, te Miroljub Stojčić, nekadašnji gimnazijalac i dr Vukašin Antić, ovdašnji hroničar.
 
Cilj je da se u jednoj knjizi zabeleže svi profesori i učenici vranjske gimnazije koji su u određenom razdoblju dali svoj doprinos razvoju škole i našeg društva, rekla je direktorka Gimnazije, Suzana Mišić Stanković.
 
- Najvažniji kriterijum pri odabiru biće doprinos koji je određena ličnost dala nekoj od društvenih oblasti, kao što su obrazovanje, nauka, privreda, sport ili kulturni život.
 
Znamo da su među našim nekadašnjim profesorima i đacima brojni znameniti ljudi; neke znamo, a neki su nepravedno zaboravljeni i to želimo da ispravimo – rekla je direktorka i dodala da će izdanje biti ograničeno na period od osnivanja, 1881. pa sve do 2001. godine.
 
Nenad Stojiljković, profesor istorije i osoba za kontakt i prikupljanje podataka u ime redakcijskog odbora navodi da svi oni koji žele da sebe ili nekog drugog prijave za ovo izdanje, treba da dostavi u pisanoj formi kratku biografiju i kontakt telefon i, poželjno je, fotografiju.
 
- Mogu da kažem da za projekat vlada veliko interesovanje u Vranju, ali i van grada, tako da do sada imamo prijave diplomata, lekara, doktora nauka i arhitekata koji su davali i daju značajan doprinos u svojim oblastima – kazao je Stojiljković.
GIMNAZIJA DALA ŠEST AKADEMIKA
Do sada je poznat podatak da je vranjska gimnazija iz svojih redova dala šest akademika, ali nije isključeno da se dođe i do novih saznanja, navode članovi redakcijskog odbora.
 
Mile Đorđević navodi da će, najverovatnije, neka od značajnih ličnosti iz istorije Gimnazije ostati van knjige, ali da je enciklopedja dobra polazna tačka za neka buduća izdanja.
 
- Cilj je da se započne projekat koji će da traje onoliko koliko bude trajala vranjska gimnazija i da se otrgnu od zaborava ličnosti koji su dali svoj doprinos boljitku našeg društva - istakao je on.
 
Mire Stojčić podseća da ovaj projekta zaslužuje dužnu pažnju i grada Vranja jer su svi značajni gimnazijalci bili deo života ovog grada.
 
- Projekat je izuzetno dobro prihvaćen od javnosti i važno je da informacija o njenom objavljivanju dopre do što većeg broja ljudi tokom rada, sve do objavljivanja na 140. godišnjicu škole, 2021. godine – naglasio je on.
 
Kada je reč o kriterijumima prema kojima neko treba da se nađe u knjizi, Budimir Mihajlović je naveo da se redakcija suočila sa nedoumicom šta je veći greh, izostaviti nekoga ko zaslužuje svoje mesto ili staviti drugog koji to manje zaslužuje.
 
- Nećemo ograničavati broj ličnosti koji će se naći u enciklopediji, već će se tu naći svako za koga sakupimo valjane dokaze da je imao rezultate u bilo kojoj oblasti i imao nacionalni značaj – rekao je Mihajlović.
 
Profesorka Gimnazije Nela Dimitrijević je istakla da je već na početku posla redakcija bila fascinirana nekim od pristiglih podataka o ljudima koji su napravedno zaboravljeni.
 
- Zbog toga je važno da se o tome što više govori u narednih sedam meseci dok traje prikupljanje materijala, kako bi dobili jedno trajno i vredno delo koje neće samo stajati na policama biblioteka, već će biti zanimljivo sadašnjim gimnazijalcima i svima koji žive ili dolaze u Vranje.
 
Svoje predloge svi zainteresovani treba da dostave redakciji najkasnije do kraja juna 2020.godine na e-mail vrgimnazija@gmail.com ili na adresu Partizanska 12, 17.500 Vranje.
 
Bliže informacije se mogu dobiti putem telefona sekretara redakcije Nenada Stojiljkovića, na broj 064 349 82 28.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Jordan
06.12.2019. , 17:25
Poštovana gospodo , Mioljube Stojčiću , Suzano Mišiću......samo koristite priliku da se eksponirate , bavite se temamama sa kojima nemate dodirnih tačaka.Znate i sami da ste sve u životu postigli političkim imenovanjima a ne radom i delima.Poštedetite nas.Kažu da ima slobodnih mesta u kafićima , pa i u čitaonicama ...gde je mesto nama , običim i ljudima..
Petar
08.12.2019. , 18:02
Potrebno je uraditi jedno ovako kapitalno delo u ime svih onih gimnazijalaca koji su ostavili trag i koji su i danas među priznatima.