Godišnjica pogibije "Komandanta Lešija"

Lokalne vesti - Petak 25.05.2012 - 14:29

Svečanom akademijom u Domu kulture u Bujanovcu Albanci juga Srbije obeležili su 11. godišnjicu od ubistva Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao „Komandant Leši“.

Grobnica Ridvana Ćazimija Grobnica Ridvana Ćazimija
Svečanosti, kojima se obeležava godišnjica pogibije Komandanta Lešija, jednog od ideologa takozvane Oslobodilaccke vojske Pređševa, Medvedje i Bujanovca, kao i svake godine, trajale su dva dana u njegovom rodnom Velikom Trnovcu.
 
 
Ridvan Ćazimi - komandant Leši, krojač po zanimanju, pre početka oružanih incidenata na jugu Srbije 2000. godine, bio je jedan od čelnika borbe za prava Albanaca na jugu Srbije.
 
 
U komandnom štabu OVPMB Ćazimi je bio drugi čovek, odmah iza  Šefćeta Musliua, a posebno se pročuo kao šef  Pregovaračkog  tima radikalnih Albanaca sa predstravnicima srpskih vlasti u proleće 2001. godine.
 
Šta Ćazimi predstavlja kod Albanaca juga Srbije, najbolje govori podatak da je danas nemoguće naći albansku porodicu koja u svom domu, na zidu, kao ikonu, ne drži sliku Komandanta Lešija.
 

Ridvan Ćazimi - komandant Leši, ubijen je 24. maja 2001. godine, na brdu Guri gat (Crni kamen) iznad Velikog Trnovca, dok je o džipom obilazio položaje svojih boraca. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: