GRAD: Simpo nam DUGUJE 250 miliona, a sebi dele ASTRONOMSKE PLATE

Lokalne vesti - Ponedeljak 28.03.2016 - 13:26

Grad Vranje nema nikakav negativan odnos prema „Simpu”, ali mi podržavamo radnike kompanije, ali ne i njen menadžment, koji snosi odgovornost za sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, obelodanio je gradonačelnik Zoran Antić.

"Da smo hteli, SIMPO bi bio u stečaju" FOTO D. Ristić

Reagujući na tvrdnje koje je menadžment „Simpa“ izrekao u petak, Antić je rekao da se Grad u prethodnom periodu zaista trudio da bude partner „Simpu“ kako bi kompanija stala na svoje noge, ali da „sa druge strane nije bilo kvalitetnog odgovora“.

- U više navrata je u proteklih nekoliko meseci iz raznih političkih krugova na mene vršen pritisak da ne izvršimo blokadu kompanije, kojima nisam podlegao zato što se držim statuta Grada i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Podsetiću da je Skupština grada septembra 2014. godine donela odluku da konvertuje 2,12 milijardi dinara duga prema lokalnoj samoupravi u akcijski kapital „Simpa“ i time se, maltene, odrekli jednog čitavog lokalnog budžeta.

Tada smo verovali rukovodstvu kompanije i predstavnicima Ministarstva privrede da će isplata poreza i doprinosa lokalnoj samoupravi biti redovna, ali ni dan danas tih uplata nema
– rekao je Antić.

On naglašava da je od tada, pa sve do 28. avgusta 2015. godine, kada je Grad izvršio svoju zakonsku obavezu naplate svojih prihoda, jer je pretila opasnost da zastare, „Simpo“ gotovo neprekidno u blokadi.

- Mnogo pre nas su drugi poverioci blokirali kompaniju, a to su, pre svega Republika Srbija preko Poreske uprave, Carine i sudova i jedinice lokalne samouprave: Kuršumlija, Voždovac, Niš, Šabac, Zrenjanin, Subotica, Bor, Aranđelovac, Vrnjačka Banja i Surdulica, a u međuvremenu su stigle i druge blokade – pojašnjava Antić.

On ističe da početkom 2016. godine Grad nije izvršio blokadu sve dok „Simpo“ nije prodao preduzeće “Komo“, koje je bilo pod hipotekom, kao garancijom izvršenje duga prema Gradu.

- Tom prodajom, o kojoj nas nisu obavestili, „Simpo“ je dobio 50 miliona dinara i ni dinara nije uplatio lokalnoj samoupravi, pa postavljam pitanje ko ovde ima interesa da ugrozi grad Vranje i njegovo finansiranje i da li je to nečija lična ili politička namera – zapitao je Antić.

- Mi sve svoje obaveze izmirujemo na vreme i ovim bismo dovedeni u jedno stanje necelishodnog načina poslovanja – zaključuje Antić i dodaje da je na dan 25. marta, „Simpo“ i dalje u blokadi i od drugih poverilaca, ne samo od grada Vranja.

Govoreći o ukupnim potraživanjima lokalne samouprave prema ovoj kompaniji i njenim zavisnim preduzećima „Simpo cveće“ i „Simpo dekor“, gradonačelnik je izneo podatke da dug u pogledu izvornih prihoda prema Gradu, javnim preduzećima i Upravi Banje iznosi nešto više od 257 miliona dinara.

- Od toga su javni prihodi skoro 135 miliona, a dugovanja lokalnim javnim preduzećima oko 122 miliona dinara.

Ovi podaci ne uključuju dugovanja za porez na zarade od jula 2014. godine do danas, gde je procena lokalne poreske administracije da iznose preko 100 miliona dinara i to nakon konverzije ukupnog duga
– naveo je Antić.

On je dodao i podatak da „Jumko“, po istim osnovama Gradu duguje ukupno 508 miliona dinara, tako da je dug ova dva preduzeća skoro 766 miliona dinara, što je veći iznos za trećinu od ukupnih kreditnih zaduženja lokalne samouprave.

- Što se tiče poslednje blokade, čije je izvršenje odloženo odlukom Regionalnog odeljenja Poreske uprave Niš, drugostepeni organ je 16. marta doneo odluku kojim se odbija žalba „Simpa“, što znači da je opet na snazi blokada Grada.

 Da li bi sada mi trebalo da uđemo u poredak neplaćanja poreza i svima oprostimo dug i zašto država drugim preduzećima, poput „Sanča“, nije omogućila ovakve mere i kome je to potrebno
– zapitao je Antić.

On je naveo da je Grad znao da funkcioniše bez pomoći države, a neko to nije znao i dodao da je „Simpo“ ostvario gubitak u 2015. godini od 1,7 milijardi dinara.

- Da li je tačno da menadžer koji upravlja kompanijom u restrukturiranju, u kojem radnici primaju dvadesetak hiljada dinara, ima minimum 300.000 dinara plate, a nekada je ta plata bila od 800.000 do 1.200.000 dinara? – zapitao je Antić.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović je citirao premijera Aleksandra Vučića: „Porez u ovoj zemlji plaćaju svi i plaćaće svi, bez izuzetka i to se odnosi i na preduzeća“.

- U „Simpu“ je izvršena jedna opasna zamena teza, jer oni koji primenjuju princip premijera o nultoj toleranciji na plaćanje poreza su prokazani kao neko ko uništava privredu, a oni koji javno pozivaju na poresku evaziju su prikazani kao uspešni privrednici koji oporavljaju propala preduzeća.

Grad Vranje se uzdržavao od blokade „Simpa“ skoro godinu dana i u tom periodu je potpisivao reprograme reprograma, a u međuvremenu su država i mnoge lokalne samouprave naplaćivali svoja potraživanja.

Tih godinu dana tokom kojih smo se uzdržavali od blokade, mogu se komotno nazvati našom pomoći „Simpu“ – naveo je Stevanović.

Na kraju, gradonačelnik je sumirao čitavu priču.

- Da mi nismo izvršili konverziju naših potraživanja u akcijski kapital 2014. godine, „Simpo“ bi otišao u stečaj.

To je moja poruka zaposlenima u kompaniji, jer da smo hteli da uništimo „Simpo“, mi bi ga oterali u stečaj
– zaključio je Zoran Antić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: