Grad Vranje dobitnik nagrade Partner Evropske nedelje lokalne demokratije

Lokalne vesti - Subota 27.02.2021 - 11:22

Grad Vranje dobitnik je nagrade Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope ,,Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020”.

Sa online dodele nagrade FOTO: vranje.org.rs Sa online dodele nagrade FOTO: vranje.org.rs
Nagrada je dodeljena jedinicama lokalne samouprave koje su svojim aktivnostima u okviru Evropske nedelje pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti građana na temu lokalne demokratije, a naročito ovogodišnjoj temi ,,Lokalna demokratija: izgradnja poverenja".  
 
Zbog epidemijske situacije, održana je online dodela nagrada u sklopu online Godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora ENLD, kojoj su u ime gradskog rukovodstva prisustvovali Zorica Jović, zamenica gradonačelnika i Bojan Kostić gradski većnik sa saradnicima.  
 
Tom prilikom, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika istakla je da je jedna od ključnih aktivnosti grada Vranja u okviru ENLD bila priprema Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2030. uz učešće građana.  
 
Takođe, organizovan je i niz drugih aktivnosti u cilju promovisanja učešća građana na lokalnom nivou u donošenju važnih odluka od značaja za društvenu zajednicu, dodala je ona. 
 
- Promovisan je rad gradske vlasti, komunikacija sa zaštitinikom građana, odbornicima i drugim lokalnim zvaničnicima
 
Takođe, sprovedena je anketa sa građanima, koji su mogli da daju predloge za realizaciju projekta od značaja za naš grad - kazala je Jovićeva. 
 
Kako je navela, održano je i više edukativnih i interaktivnih radionica, poput upoznavanja predstavnika đačkih parlamenta srednjih škola sa propisima u kreiranju gradskog budžeta i lokalnim finansijama, ali i njihovog aktivnog učešća u smislu simulacije kreiranja budžeta na osnovu njihovih ideja. 
 
- Ova nagrada podstrek nam je u narednom periodu budemo još bolji i i kreativniji u promovisanju demokratskih vrednosti na lokalnom nivou i animiranju građana za aktivno učestvovanje u donošenju svih važnih odluka za lokalnu sredinu. 
 
Na taj način stvaraju se uslovi za dalji razvoj i unapređenje našeg grada u svim oblastima - rekla je ovom prilikom zamenica gradonačelnika. 
 
Pored Vranja, dobitnik ove nagrade je i Grad Niš.
 
Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj, koji se u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održava svakog oktobra u cilju obeležavanja donošenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi
 
Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.
 
Stalna konferencija gradova i opština je nacionalni koordinator Evropske nedelje lokalne demokratije.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: