Grafiti mržnje opasan sindrom

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.05.2014 - 09:59

Grafiti mržnje predstavljaju širi oblik govora mržnje i kao takvi doprinose promociji diskriminacije i kreiraju konfliktni ambijent, rečeno je na okruglom stolu održanom u Vranju.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Zorica Mršević, naučna savetnica na Institutu društvenih nauka u Beogradu, kazala je da su grafiti mržnje komunalni nered ali oni takođe predstavljaju društveno opasni nered u kome su određene društvene grupe izložene šikaniranju i opravdanom strahu za svoj život.

- Grafiti mržnje nisu samo prljanje zidova, već i prljanje naših umova, duša, one predstavljaju normalizaciju zla jer dugo stoje i predstavljaju jeftin način da se promovišu prevaziđene ideje, ratoborni odnosi prema drugim nacijama i drugačijim seksualnim orjentacijama – pojasnila je Mršević.

Ona je podsetila da su neretki slučajevi u kojima su ljudske žrtve bile direktna posledica javnog iskazivanja netrpeljivosti prema određenoj društvenoj grupi, putem grafita.

Mršević dodaje da preventivno delovanje ima veći uticaj od represivnih mera, ali kaznena politika itekako doprinosi suzbijanju ove pojave.

- Načini sankcionisanja su raznovrsni počev od Krivičnog zakonika do Zakona o zaštiti ravnopravnosti, međutim zakoni se vrlo malo primenjuju.

Između onoga što piše u Zakonu i njegove primene je velika praznina.

Bolji put je podizanje svesti nego kažnjavanje ali nekada su kazne neophodne – zaključuje ona.

Vladimir Soć, savetnik direktora u Kancelariji za ljudska i manjinska prava kazao je ga raduje što Vranje nema izražen problem diskriminaciju sa obzirom da se nalazi na krajnjem jugu Srbije gde može doći do značajnih problema.

- Vaš grad je izabran jer mislimo da možemo preduzeti najefikasnije mere kako bi sprečili grafite mržnje kao deo jednog šireg govora mržnje tj. diskriminacije.

Kada smo vršili evaulaciju grafita sredina koje posećujemo nismo naišli na grafite mržnje, i uopšte nije toliko izražen problem diskriminacije, što me veoma raduje sa obzirom na  činjenice da se nalazimo na jugu Srbije gde može doći do značajnih problema – rekao je Soć za OK radio.

Okrugli sto zamišljen je u vidu treninga brojnih nosioca javne vlasti kao i različitih pripadnika civilnog sektora kako bi pravovremeno prepoznali oblik diskriminacije i na njega adekvatno odreagovali.

Trening je održan u sklopu drugog dela projekta „Sprovođenje anti-diskrikinacionih politika u Srbiji“ koji finansira EU a sprovodi EPTISA sa partnerima.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: