Grčka: Od petka kreće turistička sezona, ovo su PRAVILA LETOVANJA

Lokalne vesti - Četvrtak 13.05.2021 - 11:20

Grčka u petak, 14. maja, zvanično otvara turističku sezonu za goste iz inostranstva, datum koji nestrpljivo očekuju mnogi građani Srbije.

Granični prelazi čekaju na turiste FOTO: Screenshot Granični prelazi čekaju na turiste FOTO: Screenshot
Postepeno popuštanje strogih mera zbog kovida 19 otpočelo je 3. maja i Grčka se polako vraća u uhodan sistem, onaj na koji su brojni turisti, pa i oni iz Srbije, navikli godinama unazad.
 
Prošlog vikenda su otvorene plaže, ali sa strogim pravilima - između ležaljki četiri metra rastojanje, ograničen broj kupača, ne više od 40 odsto kapaciteta, upotreba dezinfekcionih sredstava, maske i testiranje svih zaposlenih dva puta nedeljno je obavezno.
 
Vlastima u Atini je vrlo važno da sve protekne u najboljem redu jer zemlja računa na minimum 20 odsto BDP od turističke privrede, pišu Večernje novosti.
 
U petak se ukidaju zabrane kretanja između regiona, a rad restorana, kafana i kafića biće produžen do 23.00 časa, otvaraju se i muzeji.
 
U Grčkoj je do sada vakcinisano 3,3 miliona ljudi, od toga je 1,2 miliona revakcinisano.
 
Plan je da se u maju da još dva miliona, a u junu četiri miliona vakcina
 
Za sve koji rade u trgovinama, ugostiteljstvu, praktično u svim javnim službama, a što je bitno za turiste, obavezno je samotestiranje u kućnim uslovima brzim testovima dva puta nedeljno.
 
Poznato je da naši državljani putuju u Grčku uz PLF formular i uz jednu od tri potvrde koje dokazuju da su ili vakcinisani, ili su preležali kovid 19, ili da imaju negativan PCR test.
 
Od 14. maja ponovo će biti otvoren drumski granični prelaz Evzoni, preko Severne Makedonije, i dalje prema Pijeriji, tradicionalno omiljenim destinacijama Srba.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Sladjana
14.05.2021. , 14:19
Radujem se odlasku na more.Valjda ce se sve uskoro vratiti u normalu.Moramo i dalje da se cuvamo,bez obzira sto smo vakcinisani.Mi smo za kola kupili ambilife precisicvac vazduha bas zbog puta za Grcku,da nam preciscava vazduh dok putujemo.