Grnčarski zanat porodični posao i čuvanje tradicije: Hrana spremljena u glinenim posudama pravi delikates (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 28.01.2021 - 13:02

Slavica i Dragan Spasić iz sela Šaprance kod Trgovišta, jedini se u ovom mestu danas bave grnčarstvom koje je nekada na jugu Srbije bilo prepoznatljivo po ovom zanatu.

Slavica Spasić u svojoj radionici. Foto: S.Tasić/OK Radio Slavica Spasić u svojoj radionici. Foto: S.Tasić/OK Radio

Da u vreme tranzicije nisu ostali bez posla u “Koštani”, Dragan i Slavica, kako kažu, možda nikada ne bi obnovili stari porodični zanat.

U opremanje radionice morali su da ulože svoju ušteđevinu.


- Počeli smo bukvalno od nule. U radionici je sve funkcionisalo na ručni pogon tako da sada ne mogu sa sigurnošću da kažem da li smo više vremena trošili na pripremu materijala za pravljenje zemljanih sudova ili izradu same grnčarije.

U početku nismo znali da radimo ovaj posao, jer nismo imali od koga da učimo, pa nam se dešavalo da nam grnčarija ne ispadne kako treba, pa smo to morali da bacimo
- priča Slavica.

Kada je prodaja krenula, počeli su sa osavremenjavanjem sredstava za rad u radionici. Prvo su to bile mašine za mlevenje gline, pa preko grnčarskog točka do peći za pečenje grnačarije na električni pogon.

Spasići glinu vade na svom imanju, zatim seldi mlevenje i mešenje u sastojak od koga prave posude.

- Glinu meljemo tri puta na mašini. Prilikom poslednjeg mlevenja dobijamo neophodnu masu koju na grnčarsom točku oblikujemo u đuveče i šerpe raznovrsnog oblika, kondire, sačeve i drugo posuđe bez koje svoju kuhinju ne mogu mnoge domaćice da zamisle, kao ni savremeni ugostitelji - kaže Slavica.

Spasići sve ove predmete peku u električnoj peći na velikoj temperaturi. U ovako ispečenim posudama od gline hrana je veoma ukusna.

Svaki od članova njihovog domaćinstva u radionici ima svoje zaduženje tako da sve poslove završe na vreme.
Protekle godine su, kažu, zbog korone malo radili jer su pijace mahom bile zatvorene, ali se nadaju da će ove nadoknaditi propušteno.

S.T.

 

Foto Galerija

Grnčarija Trgovište

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: