Haos u "Jumku", počeo generalni štrajk

Lokalne vesti - Četvrtak 01.08.2013 - 13:07

Radnici „Jumka“ u Vranju, članovi sindikata ASNS stupili su u četvrtak u generalni štrajk.

Saa lica mesta Saa lica mesta

Radnici između ostalog traže smenu generalnog direktora Zorana Stošića i njegovih najbližih saradnika, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, linearnu isplatu zarada, povećanje istih do minimalca, isplatu otpremnina penzionerima „Jumka“.

– Fabrika posluje sa gubitkom koji se meri milijardom, dok radnici ne mogu da ostvare osnovna ljudska i radnička prava.

Menadžment kompanije samo gleda sebe i svoje interese, dok radnici primaju od devet do 12.000 dinara platu.

Obratili smo se Vladi Srbije, premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i lokalnoj samoupravi jer želimo njihovu pomoć. Došli smo do dna – kaže predsednica ASNS u „Jumku“ Snežana Veličković.

Dok su mašine u pogonima Konfekcija i Trikotaža ugašene, generalni direktor Zoran Stošić i njegovi saradnici tvrde da štrajka nema.

– Taj štrajk je nelegalan, jer je 22. jula zakazan, a 26. je zaveden u arhivi preduzeća, da bi se danas sa istim otpočelo. To apsolutno nije po zakonu o organizovanju štrajkova.

Sve nadležne organe smo o tome obavestili i sve eventualne poslediće snosiće organizator. Snežana može da priča šta hoće i da se bavi manipulacijama, a ispred kapije je bilo više novinara nego radnika – kaže Stošić.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković posetio je štrajkače, nakon čega je održao sastanak sa rukovodstvom „Jumka“.

– Zamolio sam štrajkače da obustave štrajk i da sačekaju dvadesetak dana. Mi kao rukovodstvo grada pokušavamo da nađemo načina da probleme u toj kompaniji rešimo.

Kompromis mora da postoji, pa tako firma ne bi trebalo da staje sa proizvodnjom, ali i zahtevi radnika moraju biti ispunjeni.

 Ostalo je da se štrajkači dogovore, nakon čega će me izvestiti o daljim postupcima – kazao je Tričković.

Prema rečima sindikalaca, pet radnika dobilo je u četvrtak ujutru otkaz i poslati su kući zbog stupanja u štrajk, ali je direktor Stošić tu informaciju demantovao.

Generalni štrajk obeležili su i brojni incidenti u kojima ima povređenih radnika. Opširnije o tome uskoro na našem portalu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: