Hiljadu ljudi proslavilo Svetog Prokopija

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.07.2013 - 09:50

Praznik Sveti Prokopije, seoska slava u Golemom Selu kod Vranja, proslavljen je tradicionalno, uz svetu liturgiju, svečanim ručkom u crkvenoj trpezariji, a potom uz narodno veselje.

Sa lica mesta u Golemom selu Sa lica mesta u Golemom selu

Liturgiju su u seoskoj crkvi posvećenoj Svetom Prokopiju držali sveštenik golemoseljanski Marko Arsić, protojerej Ivan Trajković, sveštenik iz Gornjeg Vrtogoša i visokoprepodobna Igumanija Efrosinija iz manastir Sveti Đorđe u mestu Temska kod Pirota.

Kao čtec, u Liturgiji je učestvovao Boban Stevanović iz Vranja.

Kum slave bio je Nenad Đorđević Đole, iz Golemog Sela, koji radi kao pekar u pekari “Milenković” u Vranju.

- Svetog Prokopija slavimo, po pričanju naših starih, od 1878. godine kada smo se oslobodili od Turaka.

U svakoj kući je svečano, za ovaj dan i najsiromašniji ne štede. Na trpezi se nađe od pečenog pileta, pa do svinje od 50 kile. Sve zavisi od mogićnosti domaćina.

Naravno, bez “bamusa”, ladnog piva i domaće rakije se ne slavi – navodi Đorđević.

Nakon Liturgije i rezanja slavskog kolača priređen je tradicionalan slavski ručak, gulaš, koji je ove godine pripremao Zoran Zdravković Murča, uz savete kuvara Lazara Stanojkovića i degustatora Novice Cvetkovića.

Na saboru se okupilo oko 1.000 ljudi, bilo je razne robe, posebno, za decu, slatke poslastice Mileta bonbondžije iz Vranja.

Tokom dana, svirala su dva benda iz Vranja sa pevačicama koje su brojne meštane, kao i njihove goste uveseljavale popularnim folk pesmama.

D.Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: